Xi Jinping: Ritam reformi neće stagnirati

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Dec.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Xi Jinping: Ritam reformi neće stagnirati

PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak je u novogodišnjem obraćanju kazao da ritam reformi u zemlji neće stagnirati te da će Kina otvoriti svoja vrata svijetu još šire.

Xi je u nekoliko navrata obećao dati potporu reformama u narednoj godini u kojoj Kina obilježava 40 godina otkad je temeljito izmijenila svoj ekonomski model.

Kineski predsjednik je u govoru koji su prenosili svi vodeći državni mediji kazao kako je u 2018. Kina provela više od >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << stotinu važnih reformskih mjera.

“Svijet je vidio Kinu čije su reforme i otvaranje dobili na brzini”, rekao je. “Ritam naših reformi neće stagnirati, a naša će se vrata otvarati još snažnije”, istaknuo je u nastavku kineski predsjednik.

Xi se nije posebno referirao na trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama.

Rekao je tek kako će 2019. donijeti “prilike i izazove”. “Dok otvaramo svoje oči prema svijetu, suočavamo se s golemim promjenama, promjenama koje nisu viđene u 100 godina”, kazao je Xi.

“Bez obzira na promjene na međunarodnom planu, kinesko samopouzdanje i odlučnost u čuvanju nacionalne suverenosti i sigurnosti neće se promijeniti”, napomenuo je Xi Jinping. “Kineska iskrenost i dobra volja u očuvanju svjetskog mira i promoviranju zajedničkog razvoja neće se promijeniti”, dodao je.

U osvrtu na prethodnu godinu, Xi je ocijenio kako je kineska ekonomija ostala unutar “razumnog opsega”, unatoč različitim rizicima i izazovima.

Kina ističe kako vjeruje da će se u ovoj godini doseći ciljani rast od 6,5 posto, koji je manji u odnosu na rast od 6,9 posto iz 2017., no očekuje se kako će njezino gospodarstvo izgubiti daljnji zamah tijekom 2019.

Svjetska banka predviđa da će se kineski rast u 2019. usporiti na 6,2 posto, što je u globalnim omjerima i dalje snažno, unatoč činjenici da je to najslabiji rast Kine u gotovo 30 godina.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.