XM30 uskoro stupa na scenu, ali pre toga – takmičenje FOTO

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 08:16

XM30 uskoro "stupa na scenu", ali pre toga – takmičenje FOTO

Vojska SAD saopštila je da se dve kompanije takmiče za posao zamene vozila "bredli".

Vojska SAD saopštila je da je izabrala kompanije odbrambene industrije "General Dinamics" i "American Rheinmetall" da se takmiče za dobijanje posla zamene borbenih vozila "bredli", u angažmanu koji bi mogao da vredi više od 45 milijardi dolara za pobedničku kompaniju.

Pobednik konkursa dobiće ugovor za proizvodnju novih vozila 2027. godine, rekli su vojni zvaničnici, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je dostavljanje prvih vozila predviđeno za 2029. godinu.

Vojska je saopštila da će do 2027. godine odlučiti koliko će borbenih vozila kupiti.

Zamena borbenih vozila "bredli" deo je plana šire modernizacije vojske SAD, uključujući napore da se poboljša preciznost pogađanja ciljeva na velikim udaljenostima, unapredi protivraketna odbrana i razvije novo borbeno vozilo i novi helikopter, preneo je Rojters.

Novo vozilo je nazvano XM30 - mehanizovano borbeno vozilo pešadije.

Predviđeno je da to bude gusenično vozilo sa hibridno-električnim motorom, da prevozi do šest osoba, kao i da ima montirani top od 50 milimetara, a i drugo mitraljesko i protivtenkovsko oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.