Weidmann: Njemačka politika uravnoteženog proračuna ne smije biti fetiš

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Dec.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Weidmann: Njemačka politika uravnoteženog proračuna ne smije biti fetiš

FRANKFURT - Njemačka politika uravnoteženog proračuna koristan je alat za ozdravljenje javnih financija ali ne bi smjela postati fetiš, upozorio je čelnik njemačkog Bundesbanka u intervjuu za muenchenski Sueddeutsche Zeitung.

"Kao politički cilj, uravnoteženje proračuna ima pedagošku svrhu osiguranja zdravih financija. To je zasad postignuto", ustvrdio je Jens Weidmann u razgovoru za online izdanje toga muenchenskog dnevnika.

"Pritom uravnoteženi proračun, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << naravno, ne smije postati fetiš", naglasio je.

Mnogi u konzervativnoj stranci kancelarke Angele Merkel ustraju u postizanju uravnoteženog proračuna bez izdavanja novih dužničkih instrumenata. Novi pak čelnici socijaldemokrata, CDU-ovih koalicijskih partnera, osporavaju pak takvu politiku.

Guverner napominje kako nema ničeg lošeg u kratkoročnim proračunskim mjerama, poput investicija odnosno olakšica kućanstvima, kako bi se potaknulo gospodarstvo. No, nama ne treba paket poticaja, dodaje odmah.

Upitan pak što misli o "bacanju novca iz helikoptera", odnosno izravnom usmjeravanju novca građanima, Weidmann je odgovorio: "Ne razmišljam puno o tome".

Najveće europsko gospodarstvo prolazi kroz slabo razdoblje jer su tamošnji izvozno orijentirani proizvođači pogođeni negativnim posljedicama trgovinskog sukoba, problemima u automobilskoj industriji i neizvjesnošću oko izlaska Britanije iz Europske unije.

Međutim, raspoloženje među njemačkim ulagačima u prosincu se poboljšalo znatno više nego što se očekivalo zahvaljujući neočekivanom jačanju njemačkog izvoza koje je pobudilo nadu da gospodarstvo ipak jača, podsjeća Reuters.

U razgovoru za SZ Weidmann se osvrnuo i na inflaciju, prognozirajući njezino jačanje do točke kada će biti moguće ponovo podići ključne kamatne stope.

"No, realno gledano, to se neće dogoditi tako brzo", poručio je guverner Bundesbanka, također član ECB-ova upravnog vijeća.

U ECB-u ciljaju inflaciju od nešto ispod dva posto, što nije dosegnuto još od 2013. godine. Neki promatrači drže da su se promijenili temeljni čimbenici koji usmjeravaju inflaciju i da je rast cijena trajno zauzdan, navodi Reuters.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.