Vulin: Uskoro zakon o socijalnom preduzetništvu

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Uskoro zakon o socijalnom preduzetništvu

Vranje -- Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će uskoro biti donet zakon o socijalnom preduzetništvu.

Kako je rekao, on predstavlja šansu da do posla dođu društvene grupe koje se teže zapošljavaju.

Otvarajući novi objekat preduzeća "Tradicija juga" u krugu Zdravstvenog centra Vranje, a u kome će raditi četiri žene upravo iz te kategorije, Vulin je kazao da socijalna preduzeća daju mogućnost da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomogne najranjiviim grupama.

"Ministarstvo rada je već formiralo radnu grupu koja se bavi tim zakonom. Nacrt je gotov i očekujem odmah po konstituisanju vlade da ćemo ući u javnu raspravu i da će Srbija imati priliku da se izjasni o Predlogu zakona o socijalnom preduzetništvu, a posle toga i skupština da ga usvoji", rekao je Vulin novinarima.

On je naveo da u Srbiji ima oko hiljadu preduzeća koja imaju karakteristike socijalnih, a u kojima radi oko 4.000 ljudi.

Vulin je zahvalio Komercijalnoj banci koja je podržala postavljanje prodajnog objekta u okviru bolničkog kruga, izrazivši nadu da će se doći i do zakonskog rešenja koja će donatore osloboditi bar od dela poreza i PDV-a, kao što je to situacija u većini zemalja.

"Oni ovaj novac nisu plasirali na tržište, pa da zbog toga moraju da plaćaju porez, ovo je nešto što su oni odvojili od svog profita i dali zajednici i zbog toga treba da budu nagrađeni, a ne kažnjeni", rekao je Vulin.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Slađana Jelić kazala je da se ta banka rado odzavala pozivu Udruženja "Životna pomoć" da se podrži postavljanje objekta.

"Otvaranjem ovog objekta, još tri žene, žrtve porodičnog nasilja iz Sigurne kuće u Vranju našle su stalni posao koji će im obezbediti sigurniju budućnost", rekla je Jelić i dodala da će banka nastaviti da pruža podršku.

Preduzeće "Tradicija juga" funkcioniše u okviru kooperative Tradicija i preduzetništvo NVO "Životna pomoć" iz Vranja i trenutno direktno zapošljava 15 radnika, dok je još 30 žena koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom direktno uključeno preko otkupa njihovih proizvoda.

Preduzeće priprema obroke za migrante smeštene u privremenom prihvatnom centru u Preševu, kao i za pet socijalno ugroženih porodica iz Vranja sa ukupno 20 članova od kojih su neki osobe sa invaliditetom.

Predsednica udruženja "Životna pomoć" Ljubinka Milovanović zahvalila je Komercijalnoj banci i Ministarstvu rada, koje je, posebno je naglasila, "ima veliko srce jer je podržalo projekat".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin najavio zakon o pomoći žrtvama porodičnog nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2016

Ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Aleksandar Vulin je danas ocenio da se problem porodičnog nasilja ne može rešiti dok se žrtvama ne omogući i finansijska samostalnost, i najavio predlog zakona o socijalnom preduzetništvu...Vulin je prilikom otvaranja prodavnice pekarskih proizvoda Udruženja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.