Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Dec.2016, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Sve isplate ove godine bile na vreme

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je to Ministarstvo ove godini sve isplate vršilo redovno, smanjilo broj nezaposlenih i da su, zahvaljujući boljoj naplati doprinosa, povećani prihodi Penzionog i invalidskog fonda za skoro 15 milijardi.

Ministarstvo koje direktno obezbeđuje ostvarivanje prava i pružanje usluga za oko 3,3 miliona građana Srbije, ove godine je sve isplate vršilo redovno i nijedno davanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nije umanjeno, rekao je Vulin u zgradi Vlade, predstavljajući rezultat godišnjeg rada svog ministarstva.

Naveo je rešavanje duga vojnim penzionerima, isplatu jednokratne pomoći penzionerima i povezivanje radnog staža.

Ministarstvo je ove godine isplatilo 85,88 milijardi dinara - 45,92 milijardi za dečiju zaštitu, dečiji i roditeljski dodatak, naknade zarada zaposlenim porodiljama, naknade za decu sa smetnjama u razvoju i decu bez roditeljskog staranja za oko 471.000 korisnika.

Za oko 175.000 korisnika isplaćeno je 27,52 milijardi dinara za socijalnu zaštitu, socijalnu pomoć, dodatak za negu drugog lica, porodični smeštaj, hraniteljstvo i slično, naveo je Vulin.

Prihodi Penzionog i invalidskog fonda u ovoj godini su zahvaljujući boljoj naplati doprinosa veći za skoro 15 milijardi dinara nego prošle godine. PIO fond je iz budžeta dobio 13,26 milijardi dinara dotacija manje, što bi, da se privreda nije oporavila, država morala da doda, rekao je Vulin.

Vulin je naveo da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine bila 13,8 odsto, 1,4 procentna poena manja nego u drugom kvartalu.

Po podacima NSZ, na evidenciji u novembru je 691.951 nezaposlenih, a u odnosu na novembar 2015. njihov broj je smanjen za 25.373 ili za 3,5 odsto.

Vulin je dodao da je broj zaposlenih u trećem kvartalu 2016. godine procenjen je na 2.814.000. Do novembra, kako je rekao, zaposleno je i 5.320 osoba sa invaliditetom.

Ministar je naveo da je u 2016. godini za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja namenjeno 2.8 milijardi dinara, a iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom 550 miliona dinara.

Vulin je rekao da će do kraja ove godine biti zaključeni ugovori o vansudskom poravnanju sa 45.453 vojna penzionera, za šta je izdvojeno 6,94 milijardi dinara. Ministar je dodao da je 6.336 vojnih penzionera odustalo od tužbe.

Ove godini je donet novi Pravilnik o društvenom standardu korisnika PIO fonda koji uvodi i besplatnu rehabilitaciju u banjama što je koristilo 11.000 penzionera.

Vlada je po preporuci Ministarstva donela i Zaključak o jednokratnoj isplati 5.000 dinara penzionerima. Za tu isplatu 1.694.554 penzionera sa prebivalištem u Srbiji novembra je dato 8,55 milijardi dinara, a decembra za 57.814 korisnika s prebivalištem van Srbije je 289,07 miliona dinara.

Povezan je staž 15.960 radnika, od ukupno 47.261 godine, 11 meseci i 20 dana, što je plaćeno 2,97 milijardi dinara.

Ti ljudi su radili u 168 privrednih subjekata od kojih je 75 subjekat privatizacije, pet je za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a 88 je u stečaju.

Vulin je rekao da je 92 odsto svih zahteva za penziju rešavano u zakonskom roku od dva neseca, i da je poslovanje fonda PIO unapređeno uvođenjem elektronskih usluga.

Ministar je naveo da je 98 odsto budžeta Ministarstva namenjeno je za davanja korisnicima prava i usluga, i dodao da 2017. godine nijedno pravo korisnikaa neće biti ukinuto, već će biti proširena.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

'Sve isplate ove godine bile na vreme'

Izvor: Beta, 24.Dec.2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je to Ministarstvo ove godine sve isplate vršilo redovno, smanjilo broj nezaposlenih i da su, zahvaljujući boljoj naplati doprinosa, povećani prihodi Penzionog i invalidskog fonda za skoro 15...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.