Vulin: Srbija trpi ogromnu štetu zbog saobraćajne blokade

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Sep.2015, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija trpi ogromnu štetu zbog saobraćajne blokade

BATROVCI - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je granični prelaz Batrovci, gde je kamiondžijama koji čekaju u koloni dužoj od šest kilometara delio lanč pakete i poručio da Srbija trpi ogromnu štetu zbog saobraćajne blokade, kojoj nije nimalo doprinela.

On je istakao da se Srbija bez svoje krivice suočava sa velikim problemima, kada je saobraćaj u pitanju i da je ta blokada puno košta, dodajući da će od ponedeljka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << biti u Briselu, gde će, između ostalog, tražiti da EU pomogne da se ovakvi problemi rešavaju.

"Mi moramo da tražimo da se naši ekonomski interesi zaštite i moramo da tražimo da neko nadoknadi sve ovo zbog čega mi ovde gubimo novac. Već imamo slučajeve da se značajan deo kamionskog saobraćaja preusmerava na Bugarsku i Rumuniju i onda Srbija bez ikakve svoje krivice, trpi velike ekonomske probleme", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija gubi novac, zato što "neko nije u stanju da se dobro organizuje i zato što misli da je najjednostavnije zatvoriti granicu".

Vulin smatra da se Srbija prema izbeglicama odnosi na civilizovan, uljudan i uređen način i da je uvek prema svim svojim susedima bila maksimalno odgovorna, da je propuštala svakog izbeglicu, svakog od njih nahranila i obezbedila lekarsku pomoć i brigu, a isto tako, kako je naveo, nije dozvolila da njeni problemi utiču na ekonomiju i političku situaciju bilo koje od zemalja.

"Batrovci su jedini prelaz koji funkcioniše. Mi imamo još sedam prelaza sa Hrvatskom, sve bi ovo moglo da prođe. Postavlja se suštinsko pitanje - da li svaka zemlja zbog svojih unutrašnjih problema, zbog svojih propusta u organizaciji može da zatvori prolaz drugoj zemlji i da li svaka zemlja ima pravo da nanese ekonomsku i političku štetu drugoj zemlji", zapitao se ministar rada.

On je poručio da se Srbija ponašala i ponašaće se, prema svakom od suseda krajnje odgovorno i prijateljski i naglasio da u je u ovoj situaciji potrebno više odgovornosti i požrtvovanja, kako bi se ovakve stvari izbegle.

Predsednik Nezavisnog sindikata autosaobraćajnog preduzeća "Lasta" Rade Vidosavljević, koji je zajedno sa ministrom delio lanč pakete kamiondžijama, rekao je da je došao da pomogne svojim kolegama, koji čekaju i 48 sati da uđu u Hrvatsku, na velikoj temperaturi, kao i da im je doneo lanč paket, kako bi im malo pomogao u višesatnom čekanja.

Vlada Republike Srbije otvorila je račun za potrebe migranata, na koji će međunarodni donatori, privatna lica i svi oni koji imaju potrebu da na neki način pomognu, moći da uplaćuju novčana sredstva, a Norveška je već uplatila 3,5 miliona evra, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je, prilikom posete graničnom prelazu sa Hrvatskom Batrovci, gde je kamiondžijama koji čekaju u koloni dužoj od šest kilometara delio lanč pakete istakao da je to pomoć koja je Srbiji potrebna, direktna budžetska pomoć.

"Ja se ovom prilikom zaista zahvaljujem Norveškoj, a ta pomoć, za plate svih ovih ljudi koji rade, pomoć za pojačano angažovanje policije, socijalnih radnika, lekara, vojnika, za carinike koji su ovde, za sve one ljude koji se svakodnevno požrtvovano brinu o migrantima, a sve to mi nismo mogli da predvidimo u našem budžetu", rekao je Vulin.

On je naglasio da je migrantska kriza nešto što se dešava, a što nije moglo da se predvidi, kao i da je, bez obzira na to, Srbija bila spremna i dobro organizovana.

"Naravno, velika zahvalnost našim građanima na jednom humanom odnosu, na kome nam čitav svet čestita", rekao je ministar rada.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.