Vuletić: Energetska zajednica ne može da uvede sankcije Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Avg.2016, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Energetska zajednica ne može da uvede sankcije Srbiji

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić rekao je da Energetska zajednica "puca iz prazne puške" pretnjama da će uvesti sankcije Srbiji, zato što još nije razdvojila distribuciju i transport gasa i resrukturisala "Srbijagas".

Vuletić je istakao da Energetska zajednica ne može da uvodi sankcije Srbiji i da oni to dobro znaju te podseća da sankcije i otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, kao i uslovljavanje IPA fondovima, nisu stvari koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su u vezi sa Energetskom zajednicom, već stvar direktnih kontakata Srbije i EU.

On je za "Politiku" rekao da je ozbiljno dovedena u pitanje svrha postojanja Energetske zajednice i da u toj zajednici pritiscima na Srbiju pokušavaju da opravdaju svoje plate u Beču i obezbede svrhu postojanja.

Vuletić kaže da mu nije jasno zašto Srbija ne napusti ovu organizaciju kada od njenog osnivanja nije dobila ništa, "osim pokušaja da joj udaraju packe".

"Kada su osnovani, obećano nam je da će nam pomoći u gradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad. Od toga ništa nije bilo, a pri tom su Bugarskoj obećali ceo iznos za gradnju, dok Srbija treba da se snađe sama", rekao je Vuletić.

On podseća da je, prema Sporazumu o Energetskoj zajednici, Srbija imala obavezu da razdvoji poslove operatera prenosnog sistema i snabdjevača prirodnog gasa, ali da je to ogroman posao.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da "ne može pre zore da svane", pa tako mora da se sačeka da se celokupan posao u ovom javnom preduzeću završi kako je predviđeno zakonom, ali i da se svi dogovori poštuju.

Pozivajući se na Sekretarijat Energetske zajednice, "Večernje novosti" u jučerašnjem izdanju navode da bi Energetska zajednica trebalo u oktobru da donese odluku o kažnjavanju Srbije zato što nije razdvojila distribuciju i transport gasa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.