Vuković: Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2020, 15:30

Vuković: Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom

Svih devet jamskih rudnika uglja u Srbiji od danas rade punim kapacitetom, kaže v.d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica Marko Vuković.

On je naveo da se od danas radi punim kapacitetom, posle kraćeg perioda, kada je u rudnicima ,,Soko" i ,,Lubnica" obavljano testiranje rudara na korona virus i kada su ti rudnici radili smanjenim kapacitetom.

“Rudnici nisu prestajali sa proizvodnjom tokom vanrednog stanja, jer je proizvodnja devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jamskih rudnika uglja od posebnog značaja za Srbiju”, rekao Vuković.

Kako je saopštilo JP Resavica, rudnici su od početka vanrednog stanja primenjivali sve mere zaštite rudara koje je preporučio Krizni štab Vlade Srbije, a Vuković je rekao da su rudari i svi zaposleni dobili zaštitnu opremu, trajne maske za više upotreba, čije je nošenje obavezno.

Pored toga, kaže, rudnici primenjuju i dodatne mere kao što je merenje temperature prilikom dolaska na zaposlenih na posao i dezinfekcija ruku alkoloholom, a takve mere zadržaće i posle ukidanja vanrednog stanja.

Kada dođu na posao sa maskama, zaposleni dezinfikuju ruke, rudari se presvlače u grupama i prozivaju u grupama, tako odlaze do radnog mesta, a u jednoj grupi je maksimalno četiri rudara.

“To je veoma težak posao, zahteva maksimalnu psihofizičku spremnost, svakodnevno je glava u torbi”, ističe Vuković.

U rudnicima je prisutan manuelnu rad za razliku od pre 30 godina kada je bilo mehanizacije, a Vuković kaže da se nije dogodila pandemija, rudnici ,,Resavice" bi ušli u realizaciju ugovora o nabavci mašina za kopanje uglja.

Reč je, dodaje, o češkom kreditu od 10 miliona evra.

Vuković kaže da je to prvo ulaganje u rudnike posle 30 godina i očekuje da će realizacija tog posla početi ubrzo posle ukidanja vanrednog stanja.

To će značiti uvođenje savremene tehnologije, povećanje kapaciteta i drastično povećanje bezbednosti i zaštite rudara, objasnio je Vuković.

“Zahvaljujući razumevanju predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbiji, prepoznata je budućnost u jamskim rudnicima uglja, odnosno država više ne vodi politiku zatvaranja rudnika nego investiranja i otvaranja novih kapaciteta”, naglasio je Vuković.

Kaže i da je Vlada Srbije platila povezivanje radnog staža rudara za period 2011. do 2012. godine i isplatila zaostalu razliku za smenski rad u visini od 1,5 milijardi dinara nastalu do 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.