Vukovi su na odmoru, neiskusni ruše berze

Izvor: B92, 12.Jan.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vukovi su na odmoru, neiskusni ruše berze"

Nova godina je za ulagače na berzama širom sveta počela prilično loše. Deonice na svim važnijim tržištima imale su snažan pad. Bankari ipak savetuju strpljenje.

Međutim, analitičari Dojče banke smiruju situaciju - smatraju da se radi o uobičajenom "prazničnom" padu, i prognoziraju da će se situacija vrlo brzo smiriti.

Američki indeks S&P 500 prošle nedelje pao za 6 odsto, Dov Jones imao je pad od 6,2 odsto. Pale su i britanske akcije te je FTSE u minusu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 5,3 odsto, dok je nemački DAKS pao za više od 8 odsto.

"Fond menadžeri su 18 decembara ugasili monitore - pričekajmo da se vrate sa godišnjeg", savetuju bankari.

U Aziji, gde je panika i krenula, Shangai Composite pao je za 10 odsto, dok su japanske deonice u minusu od 7 odsto.

Iako je ovako loš početak godine bio neočekivan, analitičari Dojče banke poručuju ulagačima da ostanu mirni, jer su ovakve situacije normalne tokom praznika, a tržišta su i inače volativna - imaju uspone i padove.

"Ovakva situacija događa se nakon praznika: dok su fond menadžeri na godišnjem, neiskusni ulagači se uspaniče i počnu da rasprodaju. Sačekajte dok se fond menadžeri vrate s godišnjeg i upale svoje monitore - po prvi put od 18. decembra. Ukoliko posmatramo od tog datuma, britanske i američke akcije su bez promene, dok su evropske u minusu samo 1 odsto. Tek će sledeće nedelje pokazati kakvo je pravo raspoloženje na berzama ", navode iz Dojče banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.