Vukovarci ne žele kanal Dunav-Sava

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Nov.2016, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovarci ne žele kanal Dunav-Sava

VINKOVCI - O izgradnji višenamjenskog kanala Dunava – Sava na istoku Slavonije govori se ozbiljno već barem 50 godina, ako ne i duže.

Svi su temeljni projekti i planovi napravljeni, izrađene su ekološke studije pa i ona glasovita visibility studija koja govori o isplativosti i izvedivosti projekta koja je polazna točka za odlučivanje o početku realizacije projekta. Dakle, puno je toga napravljeno u pripremi i samo se čeka početak gradnje do koje nikako da dođe. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Osobno sam krajem 80-ih nazočio važnim sastancima na kojima se raspravljalo o kanalu i svi su uvjeravali kako će kanal donijeti prosperitet Slavoniji jer tih 67 kilometara, koliko je dug kanal od Vukovara preko Vinkovaca do Slavonskog Šamca gdje se spaja sa Savom, skraćuju riječni plovni put od zapadne i središnje Europe do Crnog mora iako nisam nikada shvatio kako to skraćuje, ali vjerovao sam stručnjacima.

Čak se spominjala i brojka od, ako se ne varam, 600 milijuna njemačkih maraka, kao trošak izgradnje, a u financiranje i planiranje pa i izvedbu su se nudili tvrtke iz Njemačke koje su gradile tamošnje kanale (Rajna-Majna-Rajna). Kanal će, govorili su stručnjaci, omogućiti zapošljavanje velikog broja ljudi ne samo u izgradnji već i kada kanal bude završen jer će ga trebati održavati, bit će posla jer će prolaziti riječni brodovi koje treba istovarati i utovarati, snabdjevati, bit će omogućeno navodnjavanje ne znam sada više, koliko tisuća hektara zemlje, razvijat će se ribolovni turizam i svašta drugoga dobroga će nam donijeti kanal.

Jedino se pobunila šumarska struka jer da će kanal povući vodu iz spačavanskog bazena gdje je stanište čuvenog hrasta lužnjaka kojemu treba puno vode pa je jedini on uživao u poplavi koja je zahvatila županjsku Posavinu. Nema te vlasti, bila ona desna, lijeva ili bliže centru, kao što je ova sadašnja, a da nije ukazivala na koristi višenamjenskog kanala i najavljivala početak radova, a posebice bi se vraćali kanalu uoči izbora jer za Slavonce je kanal odavno žudnja, navodno još iz vremena Marije Terezije, a ni stari Rimljani koji su u Cibalama trgovali i odmarali se od trgovačkih putovanja, nisu bili baš bene kada su još onda, prije 15-tak stoljeća uviđali potrebu za kanalom koji bi povezivao Dunav i Savu.

Negdje 90-ih tadašnji ministar Jure Radić je novinare čak pozvao određenog datuma da dođu na početak radova kod Vukovara, ali na trasi koja je odavno utvrđena, osim nešto malo kod Babine Grede gdje se može vidjeti kako će taj kanal izgledati, nije iskopana ni jedna lopata zemlje.

Svemu tome ne vjeruju Vukovarci, ako suditi po sjednici Gradskog vijeća grada Vukovara gdje su se vladajući i oporba složili kako kanal ništa ne donosi Vukovaru već samo nanosi štetu i da će pisati vladi neka izbriše ovaj projekt iz strateških planova u kojima se on već godinama nalazi.

Vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava je, valjda stručno procijenio i vijećnicima objasnio kako kanal nije potreban Vukovaru. Mogli bismo posumnjati u njegovu kompetentnost budući je po struci profesor tjelesne i zdravstvene kulture što je radio osam godina da bi prije gradonačelničke dužnosti bio, kako to obično biva s profesorima tjelesnog, šest godina ravnatelj jedne vukovarske srednje škole. Dakle, izvrsne reference za ocjenjivanje treba li nam višenamjenski kanal.

Glavna Penavina primjedba projektu odnosi se na premještanje luke sa sadašnjeg mjesta, osam kilometara južnije gdje, nedaleko Nuštra, ima prostora za širenje jer se planira godišnji pretovar 4 milijuna tona robe, a i strateški je pametnije rječnu luku izmijestiti dalje od granice. Koliko je luka na granici ranjiva, pokazao je Domovinski rat jer je vukovarska luka bila izložena stalnim napadima i uništavanjem s druge obale udaljene samo 900 metara.

Zamjera Penava onima koji zagovaraju kanal Dunav-Sava i premještanje luke da "nikad nisu vidjeli dizalicu u Luci Vukovar" niti su ikada radili u luci a retorički se pita "hoće li nam oni propisivati kako treba izgledati Luka Vukovar, gdje ona treba biti", a poznavatelji prilika dešifriraju da tu aludira, poglavito na župana Božu Galića s kojim dijeli iste stranačke boje. Drugi, pak, tumače kako je riječ o već tradicionalnom rivalstvu Vukovara i Vinkovaca pa sve što dolazi iz Vinkovaca, za Vukovar nije dobro.

Očito se gradonačelnik Penava ponaša po onoj staroj, ako meni krepa krava, neka krepa i susjedu pa će, valjda, vukovarski gradonačelnik biti najsretniji ako kanal Dunav-Sava ne bude nikada izgrađen.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.