Vujović obišla radove na sanaciji nesanitarne deponije u Zrenjaninu FOTO

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 12:41

Vujović obišla radove na sanaciji nesanitarne deponije u Zrenjaninu FOTO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove na sanaciji deponije na trasama cevovoda u industrijskoj zoni Jugoistok 2, u Zrenjaninu.

"Rešavamo veliki ekološki problem koji postoji već 40 godina. U pitanju je kompleksan projekat, jer je više decenija ovaj prostor zatrpavan otpadom, i komunalnim i industrijskim, da bi pre 10-ak godina, deponija bila prekrivena slojevima peska visine 3-6 metara. Cilj sanacije je uklanjanje deponovanog otpada do zdrave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podloge na projektovanim trasama cevovoda i prostora namenjenog za retenziju atmosferskih voda sa pratećim sadržajima. Srbija bez nesanitarnih deponija cilj je i Ministarstva i Vlade Republike Srbije, na kojem predano radimo“, kazala je ministarka Vujović.

Ministarka Vujović je radove obišla sa pokrajinskim sekretarom za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanjom Ercegom, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimirom Galićem i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom.

Nesanitarna deponija nalazi se uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd, sanira se površina od oko 5 hektara, a u prvoj fazi izvodiće se radovi sanacije na poziciji retenzije, kao i razvrstavanje i odnošenje otpada, te postavljanje zaštitnih folija.

"U Zrenjaninu smo već realizovali uspešno ekološke projekte, poput uklanjanja divlje deponije u Botošu prošle godine, a opredelili smo sredstva i za zamenu kotlarnice na mazut kotlarnicom na gas u Osnovnoj školi 'Dr Aleksandar Sabovljev' u Ečkoj. Cilj je da već od nove grejne sezone, oko 250 mališana koji pohađaju ovu školu imaju bolje grejanje, ali prvenstveno čistiji vazduh u kome će odrastati. Svi ovi zeleni projekti, koje radimo ne samo u Zrenjaninu već i širom Srbije, jasno pokazuju da je zaštita životne sredine prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine“, istakla je ministarka Vujović.

Gradu Zrenjaninu za sanaciju nesanitarne deponije odobrena su sredstva na Javnom konkursu za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Pored Zrenjanina, sredstva su, na konkursu, odobrena i opštinama Ruma i Požega, kao i Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji nesanitarne deponije u Zrenjaninu (VIDEO)

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 07.Jul.2023

ZRENJANIN – Projekat sanacije nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni “Jugoistok 2” značajan je iz nekoliko razloga, a radovi koji su u toku finansiraju se sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Grada Zrenjanina.   Tim povodom,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.