Vujović: Za zaštićena područja u 2024. obezbeđena rekordo visoka sredstva

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 16:39

Vujović: Za zaštićena područja u 2024. obezbeđena rekordo visoka sredstva

"Za zaštićena područja u 2024. obezbeđena rekordo visoka sredstva", rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je izjavila danas da je za sufinansiranje programa upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog značaja u Srbiji za 2024. godinu, obezbeđeno 500 miliona dinara, što je najveći iznos koji je do sada opredeljen u te svrhe.

Vujović je istakla da Ministarstvo koje vodi u prethodnom periodu svake godine nastojalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poveća ukupnu površinu teritorije pod zaštitom. U ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou.

"Srbija je bogata prirodnim dobrima, a naš zadatak je da o njima brinemo i sačuvamo ih za buduće generacije. Ove godine smo za brigu o prirodi izdvojili pola milijarde dinara, što je dvostruko više u odnosu na 2020. ili 2021. godinu. Ovaj iznos će se koristiti kako bi se očuvalo i unapredilo stanje zaštićenih područja. U ovoj godini, sufinansiramo i nova zaštićena područja proglašena u 2023. godini. Nastavićemo i u narednom periodu da odvajamo sredstva za naše bisere prirode", rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da je 2020. godine u ove svrhe izdvojeno 229 miliona dinara, 2021. godine opredeljeno je 264,8 miliona dinara, a u prethodnoj godini je iznos subvencija bio 355 miliona dinara.

Sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljača, čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenog područja, zatim izgradnja, opremanje i održavanje objekata i uređenje prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.