Vujović: Uklanja se ekološka bomba kraj Đetinje VIDEO

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 12:23

Vujović: Uklanja se ekološka bomba kraj Đetinje VIDEO

Višedecenijski problemi i nerad na zaštiti životne sredine u Srbiji svakoga dana sve je vidljiviji.

Kako odjednom rešiti sve te nagomilane probleme i šta je država poslednjih godina uradila na poboljšanju kvaliteta vazduha i na uklanjanju divljih deponija?

Kako odjednom rešiti sve te nagomilane probleme i šta je država poslednjih godina uradila na poboljšanju kvaliteta vazduha i na uklanjanju divljih deponija?

Naime, najveći ekološki problem opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Požega, nesanitarna deponija na sedam hektara u Godoviku, pored reke Đetinja, rešava se posle više decenija.

"To je projekat koji je najavljivan nekoliko godina i deponija koju je koristila čitava Opština Požega od 1975. a zatvorena je 2019, pa je neophodno rekultivisati i sanirati taj prostor jer je ostala ekološka bomba na obali Đetinje. Radovi su u toku, to je prva faza, radi se sve po propisima. To nije jedina nesanitarna deponija, slično radimo u Zrenjaninu, Rumi, ovih dana krećemo u Šapcu a imamo još mmnogo projekata zatvaranja deponija koje građani više ne koriste", kaže za Prvu TV ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović.

"Svake godine sprovodimo konkurs za uklanjanje smetlišta i divljih deponija. Sa 30 jedinica lokalne samouprave smo potpisali ugovore pre nekoliko dana, da lokalni JKP to čiste. Akcija će trajati do 15. septembra biće očišćeno 150 deponija i smetlišta", ističe Vujovićeva.

"Naredne nedelje potpisujemo ugovor za početak izgradnje deponije Kalenić na Ubu. Izgradnja će trajati dve godine", najavila je ministarka dodavši da će tokom leta početi rad na tome.

"Radi se na zatvaranju nesanitarne deponije i u Prokuplju, neophodni su projekti da to možemo da predvidimo u budžetu pa da krenemo u uklanjanje deponija"; objašnjava ona.

Prema njenim rečima, imamo mnogo višedecenijskih problema od kojih se neki možda i ne mogu rešiti, ali radi se na tome i ekološka slika Srbije se značajno popravlja sprovođenjem ovakvih projekata.

"Iz meseca u mesec, kako se koji projekat završi, idemo u njegovu realizaciju", kazala je Vujovićeva.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.