Vujović: Rast privrede od drugog kvartala

Izvor: RTS, 03.Mar.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Rast privrede od drugog kvartala

Negativna stopa rasta srpske privrede nastaviće se i u prvom kvartalu ove godine, a početak pozitivnog rasta očekuje se u drugom kvartalu i nastaviće se do kraja godine, kaže ministar finansija Dušan Vujović. Izlaz iz teške ekonomske situacije moguć uz pokretanje sektora u kojima Srbija ima prednosti, poručio selektor ekonomskog foruma na Kopaoniku.
Dušan Vujović je, na početku "Kopaonik biznis >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << foruma", rekao da će se polovinom ove godine deficit budžeta prepoloviti na oko 26 milijardi dinara, prenosi Tanjug.

"Očekujemo da će deficit polovinom godine biti oko 26 milijardi dinara, u odnosu na 55,7 milijardi dinara, koliko je bilo očekivano", rekao je Vujović u uvodnom izlaganju.
Vujović je naglasio da je reformski kurs Vlade već počeo da daje rezultate i naveo da je fiskalni deficit u julu 2014. iznosio 8,8 odsto BDP-a, sa tendencijom daljeg rasta, a danas, posle osam meseci, smanjen je na 6,6 odsto BDP-a.
Prema njegovim rečima, rast privrede je prevashodni ekonomski zadatak ove vlade, a na putanju rasta realnog sektora možemo se vratiti tek pošto sprovedemo reforme.
Vujović je ocenio da rast privrede mora biti zasnovan na zdravim i realnim, održivim osnovama, jer je u periodu od 2005. do 2014. rast BDP-a bio zasnovan na donacijama i prihodima od privatizacije, što nije bilo održivo.
Takođe, Vujović je podsetio da su od 2005. do 2015. konstantno rasli rashodi, a padali prihodi budžeta i zbog toga je Vlada morala da preduzme određene mere, i da zaustavi rast fiskalnog deficita.
Ukazao je na to da je veliki deo rashoda budžeta odlazio na plate i penzije, a takva situacija je i danas.
Što se tiče javnog duga, Vujović je rekao da su predviđanja Vlade da će se javni dug povećavati do kraja 2016. i onda će početi da pada.
Država planira da se poveća učešće dinarskog dela duga na oko 40 odsto, pri čemu ima dovoljno dolarske likvidnosti za servisiranje duga i da se zaštiti od deviznog rizika, rekao je ministar finansija.
Najavio je da će Vlada ove godine početi sa hedžovanjem, odnosno sa transakcijama kojima se umanjuje ili otklanja rizik nastanka gubitka od deviznog rizika.
Ova privreda mora da se modernizuje, jer ne može da odgovori na neke ugovore koje želi da ispuni, a to država ne može da uradi umesto privrede, rekao je Vujović i dodao da država neće više biti izvor finansijske pomoći privredi, ali će obezbediti normalne uslove za poslovanje.
Ministar finansija je ocenio da bi Srbija mogla da ima trajni rast u poljoprivredi, prerađivačkoj, IT i automobilskoj industriji.
Đuričin: Pokrenuti industriju u kojoj Srbija ima prednost
Selektor "Kopaonik biznis foruma 2015" Dragan Đuričin smatra da je srpska privreda veoma ranjiva i da izlazak iz teške situacije treba da bude pokretanje industrije u sektorima u kojima Srbija ima prednosti.

"U 2015. se bez obzira na agilnost Vlade nalazimo u situaciji da imamo puno negativnih efekata prethodnih zabluda, na primer i dalje imamo problem sa recesijom", istakao je Đuričin.
Kako je rekao, Srbija se još bori sa niskom ekonomskom bazom, takozvanim autput-gepom, kako tranzicionim tako i tehničkim.
"Ova vlada ima toliko faktora ranjivosti u privredi da je prosto alhemija izaći iz ove situacije i održati socijalnu koheziju. Kriza 2008. je pokazala da je došlo vreme industrijskih politika u granama koje imaju prednosti", istakao je Đuričin.
Prema njegovim rečima, industrijskim politikama treba da se prilagođavaju monetarna i fiskalna politika.
Naveo je da su sektori koji se kandiduju za industrijske politike sa komparativnim prednostima: energija, hrana i mlečni proizvodi, metalurgija, infrastruktura, transport i logistika.
U delu konkurentskih prednosti to su građevinarstvo, obrada metala, automobilska industrija, industrija poljoprivrednih mašina i farmacija, naveo je Đuričin.
Kada je reč o programima koji imaju trajnu konkurentnu prednost, to su: informacione i telekomunikacione tehnologije, digitalna infrastruktura, zdravstveni turizam i vojni sektor, dodao je selektor "Kopaonik biznis formuma".
"Mislim da ova vlada ima tu energiju da krene sa pobedničkom aspiracijom, da obezbedi održivu zaposlenost", naglasio je Đuričin.
Kako je rekao, prosečna stopa rasta u srednjem roku treba da bude više od tri odsto, učešće investicija u bruto domaćem proizvodu više od 40 procenata i da izvoz bude veći od 50 odsto u bruto domaćem proizvodu.
Đuričin je napomenuo da takozvana "nevidljiva ruka tržišta" ne može da bude opravdanje za nečinjenje i pasivnost države u uređivanju tržišta.
Naglasio je da Srbija, takođe, mora da uvaži pravila budžetiranja koja važe u EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.