Vujović: Četiri stuba štednje

Izvor: B92, 16.Sep.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Četiri stuba štednje

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je da će rebalans budžeta, koji će sadržati mere štednje, biti predstavljen u četvrtak, 18. septrembra.

"Cilj Vlade Srbije je da budžetski deficit do 2017. godine svede sa sadašnjih 2,5 milijardi evra na jednu milijardu", rekao je Vujović na okruglom stolu "Rebalans budžeta i akcizna roba" koju je organizovao nedeljnik NIN.

Kako je istakao, trenutno se rade procene koje mere štednje su najprihvatljivije, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi svi građani bili podjednako pogođeni, odnosno zaštićeni oni najsiromašniji. Po rečima Vujovića, sada je država likvidna u ispunjavanju svojih obaveza, ali je potrebno da se preduzimaju mere štednje kako se ne bi došlo u situaciju da kreditori diktiraju buduće poteze.

Mere štednje, koje će sadržati predlog budžeta za 2015. godinu koji će uskoro biti pripremljen, zasnivaće se, kako je rekao Vujović, na četiri stuba - smanjenju rashoda budžeta, smanjivanju sive ekonomije, unapređenju fiskalnog sistema i boljoj organizaciji Poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Vujović je potvrdio da država ubuduće neće davati subvencije za poljoprivrednike koji imaju više od sto hektara zemlje ili iznajmljuju zemlju, a podsticaje će dobijati one grane koje najviše doprinose povećanju budžetskih prihoda.

Po proceni Vujovića, ove godine će bruto domaći proizvod (BDP) pasti za 0,5 do jedan odsto.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović je kazao da bi linearno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 15 odsto najbrže obezbedilo smanjenje budžetskog deficita. Procena Fiskalnog saveta je, kako je rekao, da u naredne tri godine budžetski deficit mora da se smanji najmanje 1,7 milijardi evra, što bi uticalo na podizanje kredibiliteta zemlje.

"Budžetski prihodi bi, efikasnijom borbom protiv sive ekonomije, mogli da se povećaju za oko 350 miliona evra", rekao je Petrović i preporučio smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Vujović je ocenio da je za planirano smanjenje budžetskog deficita dovoljno i smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto. Prema njegovim rečima, ne isključuje se mogućnost da se nađe rešenje da smanjenje plata i penzija bude manje od 10 odsto i da te mere budu pošteđeni najugroženiji slojevi stanovništva.

"Smanjenje plata i penzija daće efekta uz ostale jače mere. Ne možemo da rešavamo probleme samo na jednom mestu, nego na svim mestima gde su problemi nastali", istakao je Vujović.

Kako je pojasnio, budžet ima probleme zbog pada naplate akciza i PDV-a i pogoršnja efikasnosti administracije, a najvažnija je reforma javnih preduzeća, kako bi od gubitnika postali dobitnici.

Vujović je kazao da očekuje podršku Međunarodnog monetarnog fonda u sprovođenju planiranim mera kojima će se obezbeđivati fiskalna stabilnost. On je dodao da će premijer Srbije u naredna dva dana odlučiti koje mere su najprihvatljivije, kako bi se obezbedile uštede u budžetu od 700 miliona evra godišnje, što bi Srbiju stavilo na održivu putanju smanjivanja deficita i javnog duga i uspostavljanja kredibiliteta kod međunarodnih finansijskih i drugih institucija.

Ministar finansija izjavio je da postoji veliko ineresovanje za kupovinu firmi koje se nalaze u restrukturiranju i da se nada da će biti dovoljno interesenata da ona preduzeća u toj grupi od 502 firme koje su dobre, nastave da žive.

On je rekao da očekuje da će Ministarstvo privrede u najkraćem roku pregledati pristigle predloge o zainteresovanosti za kupovinu firmi i raspisati pozive za međunarodne ponude i tendere u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

"Čujem da imamo dosta pozitivih odgovor i očekujem da će neformalno biti još interesovanja", izjavio je ministar Vuović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vujović: Rebalans budžeta u četvrtak

Izvor: Kurir, 16.Sep.2014

Cilj Vlade Srbije je da budžetski deficit do 2017. godine svede sa sadašnjih 2,5 milijardi evra na jednu milijardu, kaže ministar..BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji će sadržati mere štednje, biti predstavljen u četvrtak,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.