Vučković: Vlada ne sme sad da se opusti - rano je za otvaranje šampanjca

Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučković: Vlada ne sme sad da se opusti - rano je za otvaranje šampanjca

Ključni zadatak vlade je da i sledeće godine nastavi sa politikom smanjenja deficita, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

On u najnovijem broju Magazina Biznis ukazuje da Vlada Srbije ne sme da se opusti i odustane od putanje smanjenja deficita i javnog duga.

„Nije vreme za slavlje. Vreme je za zadovoljstvo dobrim rezultatima i zato što smo sređenija zemlja koja je postigla makroekonomsku stabilnost. Za Srbiju to nikada nije mali rezultat. Ja sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navikao da očekujem najgore, pa je bolji rezultat uvek iznenađenje”, rekao je Vučković.

Član Fiskalnog saveta, koji je u prethodnih pet i po godina analizirao ukupno deset predloga budžeta, kaže da je republički budžet za 2017. godinu najzdraviji do sada, da prihodi nisu precenjeni, a rashodi potcenjeni, te da je deficit najrealnije prikazan.

Vučković kaže da je ključno da se i sledeće godine nastavi sa politikom smanjenja deficita, a da će onda država u drugoj polovini godine biti u poziciji da razgovara o smanjenju poreza na zarade, što je premijer već najavio.

„Pošto nemamo zagarantovanu putanju smanjenja deficita, bilo bi rizično da je u budžetu za sledeću godinu planirano smanjenje ovih poreza. Ako i sledeće godine deficit bude manji od plana, onda bi moglo da se razmišlja i o ovim merama”, kaže Vučković.

Prema njegovoj oceni, postoji velika razlika izmedju budžetskog procesa danas i onog pre nekoliko godina, ali, podseća, da je upravo Fiskalni savet insistirao na tome da garancije budu iznad crte, da imamo veću transparentnost, da projektni zajmovi budu uključeni u budžet.

On navodi da ima još prostora za unapredjenje, uključujući tačan popis preduzeća koja zadužuju budžet, na primer, a posebno ističe da je potrebno značajnije smanjenje poreza na rad, iako su poreske stope u Srbiji uporedive sa zemljama regiona.

Izvesno je, dodaje, da bi povećanje PDV-a mogla da bude neka vrsta kompenzacije, te podseća da je to već urađeno 2013. godine.

Kad je reč o eventualnim parlamentarnim izborima sledeće godine, Vučković kaže da izbori poslednjih godina nisu uticali na povećanje deficita, ali se pokazalo da nema reformi.

“Ko će da reformiše preduzeća, otpušta radnike, reformiše zdravstvo, obrazovanje, uvodi sistem plata… Sve to zamire. Ne vidi se trošak direktno u budžetu, ali nam dodje na naplatu u decembru”, ukazuje Vučković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.