Vučić na polaganju temeljca za novo postrojenje u Železari: Velika investicija od 120 miliona dolara! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na polaganju temeljca za novo postrojenje u Železari: Velika investicija od 120 miliona dolara! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisusustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije Hbis group Serbia u Železari Smederevo.

Vučić je ranije najavio novu investiciju u Železaru u Smederevu.

- Problemi sa evropskim kvotama za čelik postoje. Nastavićemo svoju borbu. Imali smo veliku podršku predsednika EK Žan Klod Junkera, nadamo se da ćemo imati podršku Ursule fon der Lajen - rekao je Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Moramo da izdržimo i da razumemo da naša suza nema roditelja - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje o zločinima Ramuša Haradinaja i njegovom saslušanju u Hagu.

On je istakao da će biti još investicija naše države u Kosovo i Metohiju.

- Naše moći su ograničene, ali ćemo ih do maksimuma iscrpljivati i pogamati našem narodu na svaki način - rekao je Vučić.

Poručio je delu opozicije da nikog neće moći da biju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do sada stiglo šest od 10 oklopnih vozila BRDM2 od Rusije i zahvalio predsedniku te zemlje Vladimiru Putinu na poklonu.

- To je velika podrška i značjano jačanje brobenih snaga gotovosti i mogućnosti i sposobnosti Vojske Srbije - naglasio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Smederevu.

Kaže da će sutra stići i zvanično obaveštenje o tim vozilima i da nisu sasvim tačne informacije koje su preneli pojedini mediji.

- Trenutno su, verujem, stigla tri vozila od ukupno šest vozila BRDM 2.

Naglasio je da su to izvanredna vozila, koja imaju žiroskopsku stabilizacij,u termovizijeske kamere, ojačana oklop i da u njima posada može da bude 24 sata.

- Treba 10 vozila da dobijemo i hvala na tom poklonu predsedniku Putinu i ministru Šojguu - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije pozvao je predsednika Kine Si Đinpinga da dođe u posetu Srbiji i najavio da će ga ovde sačekati 10.000 ljudi.

Predsednik Vučić sa radnicima smederevske Železare pre ceremonije polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije HBIS GROUP Serbia.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 24, 2019 at 2:27am PDT

On je istakao da se priključimo "kineskom vozu uspeha", govoreći o razvoju kineske ekonomije i liderstvu te zemlje u robotici.

- Živelo prijateljstvo NR Kine i Srbije. Živela NR Kina, živela Srbija - rekao je Vučić.

Podsetio je da je predsednik Kine Si Ðinping bio u Železari oduševljen gostoprimostovm i srdačnošću radnika.

Vučić navodi da u Železari radi više od 5.000 ljudi i da je u poslednjih godinu dana 269 mladih dobilo posao, a da je 501 čovek sa ugovora na određeno prešao na neodređeno vreme.

- Sve to govori o posvećenost Hbisa i Kine i Si Ðinpinga da Železara uspe. Znate da uslovi za poslovanje železare nisu laki, i zbog sistema kvota iz EU. Ništa od toga ne bi mogli da izdržimo da nemamo posvecnenolst kinskog rukovodstva i prijatelja.

Smederevo je moja ljubav i moj posao, ali to nije morala da bude ljubav i posao Si Ðinpinga, rekao je Vučić još jednom zahvalivši kineskom predsedniku na svemu što je učinio.

- Za mene je danas veliki dan jer je 120 miliona dolara investicija veliki novac, mi ga ne bismo imali da nismo našli prijatelje, predsednika Si Đinpinga – rekao je Vučić.

On je istakao da je Železara Smederevo postala ljubav i predsednika Kine Si Đinpinga.

- Kinezi se ponose saradnjom sa Srbijom. Ovih 120 miliona dolara znači da će Kinezi nastaviti da ulažu u Srbiju - istakao je Vučić.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da u Železari Smederevo vlada porodična amtosfera između srpskih i kineskih radnika.

- Svaki član ove porodice ima san da grade Železaru u modernu, pametnu, zelenu evropsku fabriku. Ja bih rekla da je Železara kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana. Danas više od 5.000 radnika živi i radi u ovoj kompaniji, pred ozbiljnim izazovima Železara je postala najveće izvozno preduzeće i čestitam svima na tome. Ovo je prvi važan projekat ka divnom snu između Srbije i Kine. Železara će za godinu dana biti još više konkurentnija i doneće Smederevu i okolini još čistiji vazduh i bistrije nebo - izjavila je Čen Bo.

Predsednik HBIS grupe Vang rekao je da je danas veliki dan i da će to biti zabeleženo u sjajnoj istoriji saradnje Srbije i Kine.

- Ukupan iznos investicije je 120 miliona američkih dolara. HBIS grupa neće izneveriti misiju i daće sve od sebe da ispoštuje sva očekivanja - rekao je Vang.

On je istakao i podršku predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i pojedinih ministarstava, njegovoj kompaniji.

On je naveo da će ona biti zalog za budućnost Smedereva, Podunavskog kraja i za čitavu Srbiju.

Prema najavama iz kompanije HBIS, novo ekološko postrojenje će doneti značajna poboljšanja u pogledu efikasnosti, produktivnosti i uticaja na životnu sredinu. HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

Vučić je juče još jednom zahvalio Kini i njenom predsedniku na spasavanju Železare.

- Hvala Kinezima, našoj braći. Oni prate šta mi ovde govorimo i želim da prenesu pozdrave predsedniku Si Ðinpingu. Da mu kažu da ga čekam ovde ili krajem godine ili početkom sledeće - rekao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.