Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Biden: Odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj liniji

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da očekuje značajnu podršku SAD u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, bez čega nema boljeg života za građane i ekonomskog napretka.

"Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo ušli svi u haos i moramo da posvetimo više energije očuvanju mira i stabilizaciji i zahvaljujem Bidenu na podršci", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima sa potpredsednikom SAD Josephom Bidenom.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je rekao da je siguran da SAD žele miran i stabilan Zapadni Balkan, a da će Srbija učiniti sve što može da tome doprinese.

Vučić je rekao da je upravo o regionalnoj stabilnosti najviše govorio sa potpredsednikom SAD.

Zahvalio je SAD i na podrši evropskom putu Srbije i naglasio da će se Srbija truditi da ispuni sve što su njene obaveze.

Vučić je rekao da je sa Bidenom razgovarao o tri važne teme  - bilateralnim odnbosima SAD i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije.

Dodao je da je razgovarao o odnosima između Srba i Albanaca i informisao Bidena da će Srbija za mesec dana ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i albanske predstavnike sa KIM, te biznismene, jer Srbija želi da na biznis forumima i poslovnim sastancima razvija našu zemlju i obezbedi veći rast privrede, čuvajući državne i nacionalne interese.

"Govorili smo, želeći da ostavimo prošlost iza sebe i da gledamo u budućnost, o svemu što se dešavalo u prošlosti u proteklih 30 godina i mnogi su i u tim odnosima Srba i Albanaca činili, rekao bih, brojne greške i za nas kao narod i Vladu Srbije i za mene lično nikad nije predstavljalo problem da preuzmemo tu vrstu odgovornosti za greške koje su činili naši sunarodnici", rekao je Vučić.

On je naveo da veruje da će to isto uraditi i drugi, jer je stradalo mnogo Srba i Albanaca, te da se to u budućnosti neće ponoviti.

"Verujem da imamo drugačiju budućnost ispred sebe i nešto o čemu možemo da se dogovaramo, a ne da gledamo preko nišana", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su bilateralni odnosi SAD i Srbije na ulazlaznoj putanji, da ima sve više invesitiora iz te zemlje u Srbiji, iako se o tome ne govori dovoljno.

"Osim za NCR koji zapošljava oko 2.500 sa višim platama od prosečnih, nedovoljno se zna o investitorima iz SAS, što je naša krivica", rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će se unaprediti pravni poredak, kako bi Srbija mogla da privuče još investitora.

"Verujem da ćemo Srbiju urediti u skladu sa pravima demokratskog društva i da će pravni sistem funksionisati efikasno, da američki investitori budu sitgurni u svoje investicije", rekao je Vučić.

On je istakao ogroman značaj očuvanja mira i staiblnosti, navodeći da bez toga nema dobrog života građana.

Srbija je, rekao je, na hrabar način počela da rešava ekonomske probleme, da se suočava sa bankrotstvom, i kroz mere fiskalne konsoluidacije uspela da se izbori tako da sada imamo suficit u budžetu, i rast veći od 2,6 odsto, iako je bilo predviđeno da ima samo 1,2 odsto.

"Očekujemo da u budućnosti obezbedimo bolji žzivot za građane, a to je od ključnog značaja za regionalhu stabilnost", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je sa Bajdenom razgovarao najviše o regionalnoj stabilnisti, ali da, za razloku od nekih drugih, nije govorio loše o drugima, već o onome što Srbija mora da uradi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.