Vučić: Do 2025. godine – prosečna plata biće 1.024 evra

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 10:33

Vučić: Do 2025. godine – prosečna plata biće 1.024 evra

Gostujući na Jutarnjem programu TV Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija.

To je iznad nivoa prethodne godine koja je po tom pitanju bila rekordna sa 4,4 milijarde evra.

"To je ono što nas uz još neke stvari drži visoko i snažno podignutu srpsku ekonomiju na pijedestalu evropskoh ekonomija", rekao je Vučić.

O Vojsci Srbije

Vučić je rekao da se ulaže ogroman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novac u vojsku, da su troškovi u milijardama evra i naglasio je da je to sve transparentno. Rekao je da su sve rezerve popunjene - gorivo, hrana... - i da se obezbeđuje dodatna municija.

"Mi smo sve rezerve nafte i naftnih derivata popunili 100 posto. Imamo rezerve hrane podignute na 100 posto. Nastavljamo sa razvojnim programima kroz našu vojnu industriju", rekao je on.

Podsetio je da smo kupili američke "hamere" na koje postavljamo "mistrale".

"Uzeli smo 118 hamera od Amerikanaca, 66 je stiglo. Na to smo nakačili i mistral, negde kornete... Sve što danas leti u srpskom vazduhoplovstvu je do zuba naoružano. Mi smo ranije imali letelice koje su služile samo za transport, danas imamo čak i te do zuba naoružane tako da mogu da se suprostave svakom i na zemlji i u vazduhu”, rekao je Vučić.

O rastu plata

Podsetio je da do 2012. ništa nije odrađeno ništa od bolnica i kliničkih centara, da je sada situacija mnogo drugačija. Kaže da je 11 puta više dece poslato na lečenje u inostranstvo sada nego pre 11 godina.

Prosečna neto zarada 2012. godine bila je 452 evra u Beogradu, a danas je 931 evro - više nego dvostruko više, obavestio je Vučić pokazavši grafikon.

On je dodao da je broj vrtića u glavnom gradu povećan sa 276 koliko ih je bilo 2013. godine, na 731, a stopa nezaposlenosti je pala sa 15,9 na 7,5 odsto.

Kad je prosečna plata u Srbiji u pitanju, 2010. je bila 331 evro, u maju 2023. je bila 735 evra, do 2025. biće 1.024 evra, najavio je on.

“Mi ćemo pre kraja godine u decembru imati prosečnu platu 840 evra, do kraja 2024. godine od 927 evra u Srbiji. Je l' vi razumete šta to znači, u odnosu na 331 evro? A sve vreme nam je kurs dinara prema evru stabilan”, naveo je Vučić.

Dodao je da Srbija ima 23 milijarde devizne rezerve, plus 38,5 tona zlata i one stalno rastu.

"2023. godine iako nas ima manje jer u prirodnom priraštaju gubimo, imamo 2.367.000 zaposlenih”, rekao je Vučić i dodao da je to za pola miliona više zaposlenih ljudi u odnosu na 2012.

"Imamo tri naučna instituta"

Podsetio je da su do sada napravljena tri naučna instituta.

"Naučno-tehnološki park nismo imali, a sada imamo četiri i gradimo peti na Torlaku. Nijedan naučni institut nije napravljen u vreme vlasti DS, a sada imamo tri", kazao je.

O infrastrukturi

Rekao je da ćemo graditi auto-put punog profila od Merošine do Prokuplja i Kuršumlije.

Istakao je da je od kraja 2012. do sada izgrađeno 420,9 km auto-puta i da se još 485 kilometara trenutno gradi.

"Nikada Srbija nije ovoliko gradila. Pre kraja mog mandata imaćemo stotine kilometara više izgrađenih auto-puteva nego u periodu od 1945. do 2012. godine", kazao je

"Mi ulažemo ne samo u plate i penzije, nego i u ono što ostaje", izjavio je.

O BRIKS-u

Izjavio je da je očigledno da se prave veliki planovi oko BRIKS-.a

"To je dosad najveći izazov za kolektivni Zapad", rekao je osvrnuvši se na informaciju da zemlje BRIKS-a žele da stvore svoju zajedničku valutu.

Istakao je da jačaju sve zemlje Bliskog i Dalekog Istoka.

"Srbija je na evropskom putu. Ali Srbija budućnosti mora da gleda stvari koje se odvijaju", kazao je.

O rezrevama

Rekao je da smo uspeli da obezbedimo rezerve nafte za 91 dan, dizel za 87 dana, i gas 594,2 miliona kubna metra.

"Nisam zadovoljan rezervama uglja, za sada je dobro stanje, nema bojazni ni za šta, imamo dovoljno svega - soli, šećera, ulja, brašna...", rekao je.

EXPO2027

Očekujemo oko 100 zemalja na EKSPU 2027 i 2,6 miliona novih turista ovde, ističe Vučić.

"Da pokažemo celom svetu kako nam izgleda zemlja, kako nam izgleda grad", rekao je on.

Pročitajte još:

Poznato kada će biti održani izbori u Srbiji

Sprema se novi rat na Kosovu i Metohiji? "Naše službe analiziraju"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Do 2025. godine prosečna plata biće 1.024 evra

Izvor: Blic, 29.Jul.2023

Gostujući na Jutarnjem programu TV Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su sve rezerve popunjene. On je ovom prilikom govorio i prosečnoj plati, stopi nezaposlenosti..

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.