Vučić: Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova

Izvor: B92, 03.Okt.2022, 18:51

Vučić: Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Budimpešte.

"Situacija je veoma veoma teška, ali ne vredi da kukamo. Ali da vidimo kako da se pripremimo za zimu. Dogovorili smo se sa Austrijom i Mađarskoj kako da jedni drugima pomognemo", naveo je Vučić.

"Danas smo pričali o bezbroj važnih tema, bili su tu i Peter Sijarto i Siniša Mali. Mnogo je važno da se govori i o finansijama, da vidimo kako da rešimo probleme u budućnosti. Kad jedna Mađarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, sve vam je jasno. Mi moramo da čuvamo svoju stabilnost. Ljudi za sada nemaju preveliki razlog za brigu, ali mnogo teža vremena tek dolaze", istakao je predsednik Srbije.

On kaže da sve ono što smo stekli i zaradili, možemo izgubiti za šest meseci zbog neodgovornosti lidera u svetu.

"Moramo da vidimo kako da sačuvamo nisku cenu gasa i struje, ne samo za domaćinstva već pre svega za kompanije, da ih subvencionišemo. Kako da oni ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu. Tu najjači opstaju, mali igrači nemaju šanse. Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova, ne isplati se ljudima više da plaćaju rentu", kaže Vučić.

Vućić kaže da nam je do 31. marta ostalo nešto više od šest meseci, i da je sada potrebno doneti odluku o početku grejne sezone.

Što se tiče gasnih rezervi, on kaže da smo napunili sa oko 380 miliona kubnih metara gasa naših skladišta u Mađarskoj.

"Ja sam zamolio da nas puste da ne punimo do kraja zbog novca. To je skup gas koji mi ne dobijamo od Rusa. Skupo je, ali smo napunili tih 380 miliona, i imamo 286 miliona u Banatskom dvoru, prepuno, do čepa puno. Moći ćemo da povlačimo od 1. oktobra ukoliko nam zatreba. Imaćemo 10 miliona, što nije dovoljno za stoprocentnu potrošnju, ali će pokriti većinu. To smo obezbedili za više od dva meseca, nikada to nismo imali", rekao je Vučić.

"Zamislite da nismo uradili gasovod za koji su nas kritikovali, sad ne bismo mogli da preživimo", istakao je.

"Pitanje je da li će kompanije moći sve ovo da izdrže. Mi ih držimo na niskim cenama gasa i struje. Ne smemo da dozvolimo da ispadnu iz lanca proizvodnje. I kada uzimamo bilo za rolover, ili za pokrivanje deficita, mi moramo da uzimamo u dolarima, pa da hedžujemo. Tu je sreća velika što smo završili ovo sa Emiratima, zahvaljujući našem prijatelju šeiku Muhamedu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić ističe da uprkos svemu naš javni dug ne raste, i istakao da je potrebno uvek porediti javni dug sa BDP-om.

"Naučite elementarne ekonomske stvari, pa onda izlazite pred ljude, da poručim ovim pametnjakovićima. Italija ima trostruko veći dug, Francuska dva puta veći, Grčka skoro pet puta veći. U dobrom smo stanju, samo da vidimo kako će proći ovih šest meseci minus tri dana. Dođe mi da plačem kada vidim koliko para trošimo, ne svojom krivicom", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova

Izvor: B92, 03.Okt.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Budimpešte..."Situacija je veoma veoma teška, ali ne vredi da kukamo. Ali da vidimo kako da se pripremimo za zimu. Dogovorili smo se sa Austrijom i Mađarskoj kako da jedni drugima pomognemo", naveo je Vučić..."Danas smo pričali o bezbroj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.