Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija ume da poštuje Nemačku i njene investitore

ŠIMANOVCI – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na svečanosti povodom početka gradnje fabrike Dr Etker u Šimanovcima da danas nije imao važnija posla jer je za Srbiju najvažnije da pokaže da joj je stalo i da ume da poštuje i Nemačku i njene investitore.

„Srbija ume da poštuje porodičnu kompaniju poput ove, ume da poštuje devet i po miliona evra koliko je vredna ova investicija i to što je ta kompanija izabrala upravo Srbiju da ovde ulaže” rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Vučić i dodao da je činjenica da će čitav portfolio biti, uz deo proizvodnje koji će biti preuzet iz Mađarske, „za sve nas velika čast i velika stvar”.

Prvi potpredsednik je naveo i očekuje da Srbija reformama koje joj predstojeći obezbedi još bolje uslove za investitore, jer zna da oni koji ulažu traže bolji poslovni ambijent.

„Zato ćemo doneti zakon o radu ali i druge zakone - o stečaju privatizaciji i to u narednih nekoliko meseci. I ma koliko to bilo teško i za naše navike bolno to je obaveza za nove generacije”, rekao je Vučić, napomenuvši da Srbija nije pomogla svojim finansijama DR Etkeru, zbog čega smo im zahvalni, ali uz obećanje da će, izuzimajući novčanu, imati svaku drugu pomoć u realizaciji nove investicije.

Srbija je dobro mesto za nemačke investicije, ponovio je Vučić, zbog čega očekuje još više ulaganja.

Srbija će biti dobar domaćin nemačkim kompanijama, koje će se osećati kao u Nemačkoj, što znači da ćemo morati da menjamo naše radne navike. Dobrodošli u svoju kuću, Srbija je vaša kuća isto koliko i Nemačka”, obratio se Vučić ambasadoru i nemačkim investitorima uz opasku da je i sam lično vezan za pudinge ove kompanije što se, kako je rekao, na njemu i vidi, za razliku od Hajnca Vilhelma.

----------------------------------------------

Vilhelm:Sve više nemačkih kompanija i reforme - dobar signal

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm poručio je danas da sve veće prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji i spremnost buduće vlade da sprovodi reformi predstavljaju dobre i pozitivne signale i pružaju mogućnost da svi sa optimizmom gledaju u budućnost.

„Kompanija 'Dr Etker' je odlučila da doje u Srbiju, da ovde proširi svoje kapacitete, a tu su i druga nemačka preduzeća - Boš, Simens, Mercedes... Imaćemo sve više takvih projekata. To su sve dobri i pozitivni signali koji se šalju u svet”, rekao je Vilhelm u Šimanovcima.

Svečanosti je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a Vilhelm je s tim u vezi istakao da Vučićevo prisustvo pokazuje koliko on značaj pridaje stranim investicijama, a posebno nemačkim.

On je podsetio na izuzetno dobre rezultate ankete sprovedene među nemačkim preduzećima koja posluju u Srbiji prema kojim bi 92 odsto tih kompanija, kada bi ponovo morali da biraju, ponovo došlo u Srbiju.

„To je najbolji rezultat ikad postignut u anketi koja se provodi već deset godina”, rekao je nemački ambasador, dodavši da je taj procent prošle godine iznosio 88 odsto.

Vilhelm je napomenuo da je anketa ukazala i na neke negativne elemente = 67 odsto ispitanika nije zadovoljno ekonomskom situacijom u Srbiji, ali je taj procenat manji nego prošle godine kada je takvo mišljenje imalo 80 odsto učesnika ankete.

Nemački ambasador je istakao da imajući u vidu čvrstu volju nove vlade da sprovodi reforme, „veruje da nemački privrednici imaju razloga da sa više optimizma gledaju na situaciju”.

„Hvala vam što ste došli u Srbiju”, poručio je Vilhelm predstavnicima „Dr Etkera”, napomenuvši da je i sam odrastao uz njihove proizvode.

Kompanija „Dr Etker” zapošljava oko 7.000 radnika u Nemačkoj i inostranstvu.

„Dr Etker” je u nemačkoj prehrambenoj industriji zastupljen sa oko 350 različitih proizvoda, a u Srbiji sa više od 100 proizvoda.

Tanjug

objavljeno: 09.04.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vlada sa jasnim brojkama i bez besmislenih riječi

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2014

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom početka gradnje njemačke fabrike u Šimanovcima, vrijedne 9,5 miliona evra, da će Srbija biti dobar domaćin njemačkim kompanijama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.