Vučić: Srbija nudi investitorima najbolje uslove u regionu

Izvor: Studio B, 24.Mar.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija nudi investitorima najbolje uslove u regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Beču da Srbija, u regionu, nudi najbolje uslove investitorima i ukazao da podatak o 17 milijardi evra trgovinske razmene sa Evropskom unijom razvejava sve sumnje u pogledu strateškog opredeljenja Srbije.

"Srbija ne traži, niti ima neki drugi put, osim evropskog", rekao je premijer otvarajući Poslovni forum Srbija u Beču 2015. u Privrednoj komori Austrije, koji je okupio najžnačajnije predstavnike privrede dve zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Vučić je takođe istakao da Austrija sa 12,8 odsto od ukupnih direktnih investicija predstavlja pojedinačno najvećeg investitora u našoj zemlji.

Takođe je rekao da je sve jasno kuda ide Srbija kada se uzme u obzir da je trgovinska razmena sa EU 17 milijardi evra, što je 62, 9 odsto od ukupne razmene.

„Ponosan sam na činjenicu što je Srbija danas politički i ekonomski stabilna zemlja uprskoj ekonomskoj krizi, što je stub stabilnosti u celom regionu, što ne predstavlja nikakav problem, već rešenje, i kada ljudi govore o današnjoj Srbiji govore sa mnogo poštovanja", objasnio je Vučić dodajući da je to tako jer Srbija danas poštuje sve svoje susede sa kojima je, pre 20 i 25 godina, neretko bila u ratnom sukobu.

Prema njegovim rečima, Srbija danas želi da provede duboke i istinske reforme i po tome je jedinstvena u južnoj Evropi, a to radi zato što u tome vidi spas za budućnost zemlje, gledajući daleko ispred sebe, a ne kratkoročno.

„Srbija je prihvatila najteža rešenja", naglasio je Vučić i podsetio da su u međuvremenu doneti moderan zakon o radu, o privatizaciji, stečaju, penzijama, građevinskim dozvolama. Takođe se sprovode i mere fiskalne konsolidacije i Srbija, prema Vučiću, je jedina zemlja koja je krenula u te reforme bez pritisaka međunarodnih finansijskih institucija.

„U te reforme smo krenuli, jer želimo da kao zdrava i uspešna zemlja budemo deo EU. Ne želimo da budemo ni blizu najsiromašnije zemlje EU kada budemo primljeni", poručio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija, zahvaljujući merama za smanjenje fiskalnog deficita, postigla aranžman sa MMF-om.

U prva tri meseca dramatično je smanjen fiskalni deficit, rekao je Vučić, procenio da on neće biti veći od 190 miliona, što znači da je rigoroznim merama štednje, ali i povećanjem prihoda u prikupljanju PDV-a i akciza deficit smanjen za više od 60 odsto.

Premijer je rekao da u ovoj godini očekuje, uprkos nekim drugačijim procenama, da će Srbija imati pozitivan rast, a iduće i 2017. godine rast od dva odsto uz deficit koji neće prelaziti 1,5 procenata, čime bi Srbija bila najbolja u regionu.

„Potrebna je za to politička stabilnost koju smo uspevali da održimo, i još više stranih investicija", podvukao je on.

Govoreći o nedostacima, koje, kako kaže ne želi da krije, Vučić je kazao da je u budžetu vršena ušteda time što nije izdvojeno dovoljno novca za kapitalne investicije, što je počelo da se menja ovog meseca.

Vlada, prema njegovim rečima, radi na pravljenju ambijenta povoljnog za privlačenje investitora, jer bez stranih investitora nema dovoljno sopstvenog kapitala da napravi pozitivan rast.

Vučić je preneo da je u prethodnom periodu obezbeđeno da se na samo jednom šalteru dobiju građevinske dozvole, i naglasio da je vlada spremna da direktno odgovara na pitanja investitora, te da će svaki od investitora imati svog mentora, koji će voditi računa o svakom ulagaču, jer su svi dobrodošli.

„Teško mogu da zamislim da neko drugi u okruženju može da ponudi tako dobre uslove. Mi nismo članica EU tako da imamo veće mogućnosti za podsticanje investicija", podvukao je premijer.

On se, pozdravljajući tesne veze privrednih komora dve zemlje, posebno u preuzimanju iskustva iz Beča u reformisanju PKS, rekao da je zahvalan austrijskoj komori na posredovanju u pravljenju još tesnije saradnje u regionu.

„Želimo unapređenje saradnje i sa prištinskom privrednom komorom, ne ulazeći u politička pitanja. Smatramo da biznis ne poznaje bilo kakve barijere, kako ljudske, tako ni formalne. Zato smo zahvalni austrijskoj komori što nam po tom pitanju dodatno pomaže posredujući da napravimo jsos bližu saradnju u regionu", naglasio je Vučić.

Od Austrije, kako je kazao, Srbija očekuje dalju podršku na putu u EU, kao i još značajnije prisustvo Austrije u Srbiji.

„Mi ne tražimo milostinju, već hoćemo da se takmičimo sa svima, da imamo biolje uslove od drugih, da možete više para da zaradite i ostvarite više profita"; ukazao je on.

Osvrnuvši se na brojnu srpsku dijasporu u Austriji Vučić je kazao da „je ljubav prema Austriji vidljkiva na svakom koraku u Beču i drugim delovima ove zemlje", dodajući da Srbija, u borbi protiv nezaposlenosti želi da preuzme i austrijski model dualnog sistema obrazovanja.

Vučić će se sastati i sa austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom i razgovaraće sa predstavnicima vodećih austrijskih kompanija.

Poslovni forum Srbija-Austrija, ima za cilj podršku spskoj izvoznoj privredi, izjavio je Tanjugu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. Reč je o najvećem poslovnom forumu Srbija-Austrija do sada i namera je da se pruži podrška srpskim preduzećima da upoznaju svoje austrijske partnere i da izađu na ovo tržište, rekao je Čadež, uoči održavanja foruma u Beču.

On je najavio da će na skupu učestvovati predstavnici oko 50 srpskih preduzeća, koji će imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima austrijskih firmi, dok će oko 250 austrijskih firmi imati priliku da se upozna sa potencijalima srpskih kompanija i klastera. Oni će, naveo je Čadež, imati priliku da saznaju koji su to veliki investicioni projekti u Srbiji u kojima bi mogli da učestvuju u okviru procesa privatizacije srpskih preduzeća.

I delegacija Grada Beograda učestvuje na ovom poslovnom forumu "Srbija u Beču 2015". U delegaciji Grada biće gradski menadžer Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić, koji će predstaviti investicione potencijale i projekte srpske prestonice.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.