Vučić: Slede velike promene; Biće ogromna ulaganja – plan predstavljamo u subotu

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 19:00

Vučić: "Slede velike promene"; "Biće ogromna ulaganja – plan predstavljamo u subotu"

"Želimo da Ekspo iskoristimo da bi celu zemlju izgradili i promenili. Biće ogromna ulaganja, u subotu ćemo izložiti sve finansijske projekte", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Davosu gde prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu.

"Najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese", rekao je predsednik na samom početku obraćanja.

"Ko zašto i kako se naoružava, šta je to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je učinjeno a šta nije, o svemu tome se razgovara. Prisustvovao sam sa šeficom svetske trgovinske organizacije, mnogim uticajnim ljudima.

On je istakao da su razgovarali o četiri ključne teme: odnos Amerike i Kine, sukob u Ukrajini, sukob u Gazi i Crvenom Moru sa Hutima, ali i o Severnoj Koreji i Iranu.

"Pred nama je važno veče ići ćemo na te skupove na kojima će biti mnogi evropski lideri, sa kraljem i kraljicom Belgije sam se već video ovde. Dobro je da sam pažljivo slušao. Ja sam i na ovom obraćanju bio uz predstavnike belgijske monarhije, nije bilo predsednika, premijera. Ljudi ne vole da slušaju druge ljude.

"Naše je da gledamo da čuvamo mir i da se pripremamo za nešto što je za nas veliko", istakao je predsednik.

"Kakve smo snove sanjali, sad je vreme da te snove u naredne tri godine i realizujemo", naglasio je.

"Ja verujem da ćemo u subotu biti spremni da u popodnevnim satima predstavimo naciji jedan strašan plan za budućnost Srbije i mnogo sam ponosan na to što smo radili i da pokažemo ljudima zašto je bilo važno da nam ukažu poverenje. Kakve smo snove sanjali, sad je vreme da te snove u naredne tri godine i realizujemo", naglasio je.

Prokomentarisao je da se ništa ne krije iza novog plana, te da navodi pojedinih medija služe kako bi se i oni "ugradili" u to.

"Oni hoće da kažu "Vučić bi da gradi puteve, zato što od toga oni imaju koristi", kaže "neće da povećavaju plate..." to je toliko smešno. Izaći ćemo sa tim planom 1.400 evra, gotovo 4 i po puta tačno više nego što je bilo 2012. godine. Za samo 15 godina 4 i po puta porašće plate", rekao je.

Predsednik je istakao kako se Srbija bori za povećanje plata, odnosno poboljšanje životnog standarda u Srbiji.

"Ja sam slušao da kažu da neko sa američkom kompanijom Behtel pokušava da uzme novac... aj probajte da uzmete pare, pokažite mi tog majčinog sina. Samo da biste razumeli o kakvim lažima je reč... Ali vi kada sanjate nešto, živite za rezultat, dok neki druge žive za mržnju. Molim ljude da se pripreme, da uzmu kokice i da pogledaju taj sat i po vremena... mi sad nemamo izbore, a za nas je važno da pokažemo ljudima šta ćemo da radimo, i da pokažemo svima koji drugačije misle da možemo. Mi nemamo drugu zemlju, aj da se izborimo za nju. Čuli ste Salivena koji kaže da su ovo objektivno najteža vremena. Za našu zemlju ne mogu da kažem da su teža od onih u periodu agresije, ali da su složenija i kompleksnija u političkom smislu, sveobuhvatnija i teža, pa jesu... Ali istovremeno grabimo napred, guramo zemlju napred. Zato smo morali da napravimo ovaj plan... Tu je impresivno mnogo toga pokriveno za budžet za ovu godinu, ali videćete šta je sve pripremljeno za 2025, 2026...", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima slede velike promene u medicini, obrazovanju, zaposlenosti, reindustralizaciji i mnogim drugim temama.

Predsednik je rekao da mora da se požuri sa energetskim projektima.

"Pod Ekspom podrazumevamo puteve širom Srbije", pojasnio je on.

"Idemo dalje u nove industrijske zone, kako da privlačimo investitore, da idemo u integralni razvoj. Naš Ekspo će da bude 4 puta jeftiniji od njihovog što se tiče samog mesta. Za nas je Ekspo da izgardimo celu Srbiju, domovi zdravlja, bolnice i ambulante po celoj Srbiji. Neću da Ekspo bude samo Beograd i Surčin, koji će svakako biti novo lice grada. Želim da celu zemlju izgradimo... To će da bude toliko vredno da je to neverovatno", rekao je on.

Kako kaže, za nas je Ekspo da izgradimo celu Srbiju, ambulante po celoj Srbiji, od Kikinde, Loznice, Vranje, Leskovac...

"U subotu predstavljamo naciji strašno važan plan za budućnost Srbije koji predviđa porast standarda građana, plate od 1.400 evra do 2027. godine, ali moramo da izbegnemo sve političke zamke da bi gradili zemlju napre", rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Vučić: Otvaramo posle 40 godina

Vučić sa belgijskim kraljem Filipom i kraljicom Matildom FOTO

Predsednik Republike Srbije sastao se sa premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom De Kroom.

Oni su razgovarali o koracima Srbije na putu evrointegracija tokom aktuelnog belgijskog predsedavanja Savetom EU.

"Dobar razgovor sa Aleksandrom De Kroom o globalnim i regionalnim temama, kao i o jačanju sveukupnih odnosa Srbije i Belgije. Razgovarali smo i o koracima Srbije na putu evrointegracija tokom aktuelnog belgijskog predsedavanja Savetom EU", napisao je Vučić.

Vučić se sastao sa Aleksandrom De Kroom FOTO

"Očekujemo da Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju uskoro poseti Beograd i da razgovaramo o ključnim pitanjima za razvoj naše Srbije, Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope", napisao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.