Vučić: Pomoć prosvetarima nije mala

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Pomoć prosvetarima nije mala

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o jednokratnoj pomoći prosvetarima, da 7.000 dinara nije malo i da će to povećanje državu da košta 1,7 ili 1,8 milijardi dinara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o jednokratnoj pomoći prosvetnim radnicima u iznosu od 7.000 dinara, istakao da se ne razgovara o tome da se nekome nešto uzima, pogotovo ne da neko nekoga ponižava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
"Da vidimo šta možemo da uradimo za učitelje i nastavnike koje imaju skromne plate i za onih 19 odsto zaposlenih koji imaju plate niže od 25.000 dinara i kojima ništa nije smanjeno. Siguran sam da su oni radosni. Ne povećavamo samo učiteljima i nastavnicima već i profesorima", kaže Vučić.

Dodaje da je lično razgovarao sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata u prosveti.

"Ja sam tražio 5.000, nekako smo izmolili MMF da to povećanje bude 6.000 dinara, a na kraju smo prihvatili zahtev sindikata da to ipak bude 7.000", kaže premijer.

Ističe da će državu to povećanje prosvetarima koštati 1,7 ili 1,8 milijardi dinara i da ta suma nije beznačajna.

"„Nisam očekivao da će neko histerično da reaguje kada povećavamo plate i penzije. Toliko smo dobre rezultate napravili da nam je MMF dozvolio to da radimo. Napisali su da nastavimo ovako i da ćemo i sledeće godine moći to da radimo", ukazao je premijer i ističe da MMF smatra da je Srbija veoma uspešna.

Vučić podseća da je MMF organizacija koja je 2011. bila u Srbiji i da je nakon svega mesec dana boravka pobegla usled katastrofalne krize koju su izazvale tadašnje vlasti.

"Oni koji sada drže pridike i tirade doveli su do potpune propasti srpske ekonomije koja danas posle mnogo godina ponovo raste i zemlja izlazi iz recesije, privreda se oporavlja, a počinjemo i da vraćamo ono što smo zbog neogodvornosti ranijih vlasti morali da oduzmemo", objašnjava premijer.

Opoziciji koja kritikuje jednokratnu pomoć prosvetarima, Vučić poručuje da njegova vlada daje malo, ali da vodi držžavne finansije u plus, dok su nekadašnje vlasti davale mnogo i uvele držžavu u minus.

Ističe da će se Srbija, ukoliko neko zaustavi reforme, vratiti u prošlost galupirajućeg javnog duga.

Kaže da Srbija gradi sistem koji podržava ceo svet, a koji nema veze sa politikom već sa ekonomijom i sa životom građana.

"Jasno da se Srbija i po ocenama Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, EBRD, EIB, a ne oceni Aleksandra Vučića, nalazi na dobrom putu, posebno u ekonomiji", kaže premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, po prvi put posle 27 godina, Srbija ima više grla stoke nego prethodnih godina, kada se i na tom polju išlo silaznom putanjom.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je poslanicima opozicije da je prošlo vreme devedestih i da se danas ne možže o ekonomiji i finansijama polemisati floskulama o izdajnicima i onim drugim, već isključivo podacima o prihodima i rashodima.

Premijer je tako odgovorio na opaske poslanika opozicije da ih je nazvao izdajnicima.

Kaže da to nije tačno, ali da možžda neke cifre nisu precizne, jer su prihodi veći nego što je planirano i očekivano.

 

Novim zakonom o legalizaciji 5.000 dinara za 100 kvadrata

 

Premijer je najavio da će uskoro biti donet novi zakon koji će omogućiti povoljnu legalizaciju porodičnih objekata.

Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije, premijer je rekao da su se prethodne vlasti bavile legalizacijom 15 godina, a da ništa nije učinjeno.

Prošle godine je, na osnovu svih propisa, prema njegovim rečima, legalizovano 1.815 objekata, što je, kaže, mali broj.

"Zbog toga će biti donet novi zakon o ozakonjenju", ističe Vučić.

Prema tom zakonu, za legalizaciju porodičnog objekta do 100 kvadrata biće potrebno 5.000 dinara, a za objekat do 200 kvadrata do 15.000 dinara.

Za porodične stambene kuće preko 300 kvadrata biće maksimalno potrebno do 400 evra.

"To je nešto što nikada nije ponuđeno ljudima"“, rekao je Vučić.

Kaže da se radi o fiskalno neutralnom zakonu jer država neće moći ništa da zadadi.

"Međutim, moći će naši ljudi da zarade, jer će posle moći da budu na tržištu nekretnina, nekretnine će vredeti više i konačno će se zaustaviti divlja gradnja", smatra premijer.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.