Vučić: Ovo će biti mesto za okupljanje najpametnijih; Ovako će izgledati Ložionica FOTO

Izvor: B92, 24.Jan.2024, 20:18

Vučić: Ovo će biti mesto za okupljanje najpametnijih; Ovako će izgledati Ložionica FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica.

Radovi obuhvataju rekonstrukciju "Ložionice" na svih 4. 800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice, a predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11. 000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park.

Kompletan kompleks prostiraće se na više od 23.000 kvadratnih metara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U Ložionici je planirana i sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za razne aktivnosti kreativaca. Radovi na obnovi Ložionice započeti su pre oko godinu dana, a cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno- istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.

Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina, a kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor. Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa, model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv. Ovim projektom, Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.

Vodotoranj će biti osvetljen, kao i cela Ložionica. Građani će moći da se popnu pasarelom na prvu trećinu vodotornja, kao i da uđu unutra, gde će biti digitalne izložbe iz različitih oblasti. Ispod će biti izgrađena garaža sa 150 parking mesta.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na obnovi kreativno - inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica da će sve biti gotovo, zajedno sa vodotornjem i pasarelom, do kraja godine i istakao da će to biti jedno od najboljih mesta u gradu. "Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je Vučić obilazeći radove.

"Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je Vučić obilazeći radove na kompleksu Ložionice koja se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje u Beogradu.

Izvođači su potvrdili predsedniku da će do kraja godine biti gotova zajedno sa vodotornjem i pasarela. Vučić je pokazao novinarima kako je taj prostor izgledao pre nego što su počeli radovi - sve je bilo zapušteno i zaraslo.

"Ovo će da bude jedno od najboljih mesta u gradu, najtraženijih u svakom smislu", naglasio je Vučić. Premijerka Ana Brnabić je istakla da će to biti unikatan centar u Evropi, pošto takav, kako će biti izgrađen, postoji samo u SAD i u Šangaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.