Vučić: Očekujem da Zagreb prihvati pruženu ruku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujem da Zagreb prihvati pruženu ruku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas hrvatskom javnom servisu da očekuje dobru saradnju s novom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i da je u Zagreb došao sa porukom mira, ali i sa željom da se na liniji Zagreb - Beograd uspostavi i pokaže više poštovanja i poverenja.

Vučić je za HRT, uoči samog čina inauguracije hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović rekao da Srbija i Hrvatska nemaju uvek iste interese, mada misli da su oni 90 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << identični i odnose se pre svega na ekonomsku saradnju.

Čestitajući izbor Grabar Kitarović na predsedničku poziciju i hrvatskom narodu na njenom izboru, Vučić je rekao da Srbija želi dobru i korektnu saradnju sa Hrvatskom i dobre odnose, bez postavljanja uslova.

"Hrvatska je dao Evropske unije, mi smo na putu ka EU i moramo najbliže politički da sarađujemo. Čini se da je to dobro za naše narode", rekao je Vučić i dodao da je on u Zagreb došao ne samo sa porukom mira i dijaloga, već i porukom da će obe države pokazivati više poštovanja i poverenja.

"Očekujem prihvaćenu ruku i od hrvatske predsednice i hrvatskog rukovodstva i verujem da u narednom periodu možemo da učinimo da ti odnosi budu bolji, da se češće i više čujemo", poručio je srpski premijer.

Vučić je jutros po dolasku u Zagreb položio cveće kod spomenika Nikoli Tesli.

Premijer je poručio je posle liturgije u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu da će Vlada Srbije dati sve od sebe da se poboljšaju odnosi između Srbije i Hrvatske.

"Država Srbija i Vlada će dati sve od sebe da u našim odnosima, s našim komšijama Hrvatima, vladaju mir, dobri odnosi, više poštovanja", rekao je Vučić u obraćanju pravoslavnim vernicima u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

On je istakao da je došao u Zagreb da ako može utiče na pravljenje mostova "da se vi osećate lakše i da s jednakim ponosom volite i Srbiju i Hrvatsku".

Poštujte, volite i Srbiju i Hrvatsku

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima u Hravtskoj da poštuju i vole i Srbiju, i Hrvatsku, a da će Srbija i njena vlada dati sve od sebe da u odnosima sa Hrvatskom vladaju mir, dobri i bolji odnosi i mnogo više poštovanja i poverenja.

Premijer je to rekao obraćajući se Srbima koji su, zajedno sa njim, prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg u Zagrebu.

Liturgiju je služio mitropolit Porfirije.

Dok je premijer prilazio Sabornom hramu preko Cvetnog trga oglasila su se crkvena zvona, a ispred hrama dočekala su ga deca iz Čipuljića.

Vučić je posle liturgije u razgovoru sa Srbima istakao da je došao u Zagreb kako bi učinio sve što može da utiče na pravljenje mostova i kako bi se oni osećali bolje i lakše i da sa jednakim ponosom poštuju i vole i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku i da na najbolji mogući način zaštite interese svoje dece i svoje budućnosti.

"Što se tiče države Srbije, njene vlade, mi ćemo dati sve od sebe i učiniti sve da u odnosima sa našim komšijama Hrvatima caruju mir, dobri odnosi, bolji odnosi i mnogo više i poštovanja i poverenja" naglasio je Vučić.

On se zahvalio prisutnima što su se okupili u velikom broju i izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa njima prisustvovao današnjoj liturgiji.

Radujem se da je premijer odlučio da dode na inauguraciju, ali se radujem što učestvuje na liturgiji u našem Hramu na praznik Sretenja, rekao je mitropolit Porfirije.

"Osim što ce njegova poseta uticati na odnose Srbije i Hrvatske, uticaće na popravljanje statusa našeg naroda u Hrvatskoj", rekao je za "Blic" mitropolit.

Premijer Srbije će posle sastanka sa predstavnicima srpske zajednice prisustvovati svečanoj inauguraciji nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Posle inauguracije, kako je najavljeno, Vučić će imati kraće bilateralne sastanke sa Grabar Kitarović i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Dolazim sa porukom mira

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na inauguraciju u Zagreb ide sa porukom mira i saradnje, kao i da želi što je moguće bolje odnose dve zemlje.

"Ako neko misli da mi je namera da se vraćam 20 ili 60 ili 70 godina u prošlost, stotinu godina u prošlost, želim da se zna da nije tako. Nemam ništa protiv da se i o tome govori, ali moja je želja da odgovorimo na pitanje šta ćemo raditi u sledeće četiri godine, sledećih deset ili 20 godina. Mislim da je to od mnogo veće važnosti i za srpski i za hrvatski narod", rekao je Vučić za zagrebački "Jutarnji list".

On je kazao da on lično vodi računa da ne povredi izraženu volju hrvatskog naroda, jer je "suverena volja hrvatskog naroda" za Srbiju vrlo važna.

Vučić je kazao da je u izbornoj kampanji u Hrvatskoj bilo je mnogo izjava koje u Srbiji nisu bile popularne i prihvaćene na najbolji način i da zato nije bilo lako doneti odluku o dolasku u Zagreb.

"U Srbiji i Hrvatskoj, uvek kada biste rekli nešto protiv onoga drugog, dobili biste na popularnosti i zato su svi, čini se, vodili računa da iz toga ne pokušaju napraviti neki iskorak, iskorak u budućnost. Činili su to da bi sačuvali svoje biračko telo i povlađivali strastima i emocijama", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da bi dobra ekonomska saradnja mogla mnogo toga doneti i jednoj i drugoj zemlji.

"Odlukom da dođem u Zagreb na inauguraciju predsednice Grabar Kitarović želim reći svima iz Hrvatske koji su investirali u Srbiju da su dobrodošli, da je njihov biznis u Srbiji siguran, da želimo što više hrvatskih investitora i hrvatskih ljudi da dolaze u Beograd i Srbiju", rekao je Vičić.

On je rekao da postoji želja da se reše probleme koji postoje u prošlosti.

"Ali i one koje ne možemo, jer i o njima treba razgovarati. Ali pre svega, valja se okrenuti ka budućnosti. Posmatram to na realan i racionalan način, bez idolatrije, sklonosti da nešto preuveličavam ili prikazujem lepšim nego što jeste", naveo je Vučić i dodao da su odnosi dve zemlje teški.

"Ni u budućnosti neće biti idilični, ali naši odnosi treba da budu postavljeni na racionalnim odnosima", naveo je premijer Srbije.

Vučić je rekao da je njegova odluka da prisustvuje inauguraciji racionalna i da je doneta posle ozbiljnog razmišljanja, pre svega razmišljanja o budućnosti Srbije i regionu.

"Bez obzira na to što je Hrvatska članica EU, ona se nalazi na istome mestu gde se nalazila i pre. Moramo živeti zajedno s Hrvatima, u budućnosti ćemo živjeti zajedno, pored Hrvata, jedni s drugima, jedni kraj drugih. Zato je vrlo važno živeti u što je moguće boljim odnosima", kazao je on.

Vučić je rekao da ono o čemu postoje neslaganja treba staviti na papir - "postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više".

"Naravno da problema ima. Hrvati će uvek reći: to je problem nestalih osoba. Mi ćemo reći: to je problem imovine i položaja Srba u Hrvatskoj. Reći će se da postoje problemi s granicom, ali svi imamo problem s granicom. To je ono što jedni drugima uvek možemo reći", naveo je on.

Vučić je rekao da treba reći - "uvećajmo našu trgovinsku razmenu, hajde da se negde pojavimo i ponudimo zajedničke turističke pakete... ili hajde da zajednički izlazimo na treća tržišta s proizvodima naših industrija".

"Nije istina da se to ne može. Mi smo zemlja na putu ka EU i s Hrvatskom možemo sve usuglasiti. Hiljadu stvari možemo raditi zajedno... Govorim o velikim infrastrukturnim projektima koje smo zajednički mogli uraditi", kazao je on.

Na pitanje da li je povratak bivšeg lidera SRS Vojislava Šešelja u Srbiju važan za politička zbivanja u zemlji, Vučić je rekao "da Šešelj u Srbiju nije vraćen da bi pomagao ovdašnjoj vlasti".

"Naprotiv, to je učinjeno iz potpuno drugih razloga, tako da mi je bilo pomalo smešno opravdavati se za to jer je neko pokušao da sruši i mene i Vladu koju vodim... Ne mislim da je Šešelj pretnja za bilo kakav napredak Srbije ili njenu budućnost, jer on nema tu političku snagu", naveo je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.