Vučić: Litijum je katastrofalna greška; Bacali bismo pare koliko bismo bili bogati

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 22:35

Vučić: "Litijum je katastrofalna greška"; "Bacali bismo pare koliko bismo bili bogati"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je litijum katastrofalna greška.

''U svetu imate sada i snaženje BRIKS-a, i to ne samo ovih pet glavnih zemalja, Brazila, Indije, Kine, Južne Afrike i Rusije, već, ako je istina, i da će pojedine zemlje zaliva da im se priključe. Ako su to kojim slučajem Ujedinjeni Arapski Emirati ili Saudijska Arabija, onda to dobija jednu ogromnu dimenziju i moć u svetu'', rekao je Vučić.

Govoreći o Ukrajini i njenim resursima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on je istakao da i ta zemlja i Srbija imaju velike zalihe litijuma i titanijuma.

''Kad pogledate ekonomsku budućnost, sirovine, i drugo... Ukrajina je divna i važna zemlja čiji integritet poštujemo. Ali, ima i litijum i titanijum i druge sirovine. Neću da pričam o gvožđu. Samo da znate i da Srbija ima te retke metale'', rekao je predsednik.

On se potom osvrnuo i na situaciju sa litijumom u Srbiji, i na pitanje novinara da li je istina da je kompanija Volvo trebalo da započne izgradnju fabrike električnih automobila u Srbiji.

''Za Volvo... Ja sam se toliko nadao, svu svoju energiju i ljubav prema Srbiji sam bio uložio u to. Neću o razlozima, a litijum, to je katastrofalna greška. Ja sam najviše kriv što sam toliko dozvolio da po jednom pitanju ulica pobedi, nerazumevanje, loše objašnjavanje, neangažovanost, nebriga da se nešto predstavi na bolji način''.

On je ocenio, da je započeto sa iskopavanjem litijuma, da bi Srbi iz zapadnih krajeva zemlje ''bacali pare koliko bi bili bogati''.

''Pričam šta smo izgubili, mogli smo ceo lanac da napravimo. Da ljudi na zapadu Srbije, da idu i da bacaju pare, da budu toliko bogati da imaju platu od 1.000 evra, pa sutra i 1.500, 1.600. Prinosi za opštinu i grad da budu i po tri, četiri puta veći'', zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.