Vučić: Expo velika čast, promenićemo Beograd u naredne četiri godine

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 19:59

Vučić: Expo velika čast, promenićemo Beograd u naredne četiri godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao da će specijalizovana izložba Expo 2027 biti sigurno najveći događaj ikada organizovan u našoj zemlji.

"Expo je velika čast gde ćemo pozvati narod. Traje formalno tri meseca, dakle od 15. maja 2027. godine, taman na kraju mog mandata da mogu da otvorim nešto što je kruna uspeha svega. Imam lični cilj, biću potpuno posvećen tome, zahtevaće toliko rada i truda. Naš paviljon će biti najbolji, i EU i regionalne zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mnogo naših afričkih prijatelja, a verujem i Amerika i Rusija. Očekujemo 97 zemalja, 2,6 miliona turista", rekao je Vučić.

On je dodao da je mnogo posla ispred državnog rukovodstva.

"Moramo mnogo da gradimo i radimo, da promenimo izgled Beograda u četiri godine. Naš nacionalni stadion će biti najlepši stadion u Evropi! Stadion će biti završen, makar svi morali da idemo da kopamo tamo i radimo nešto. Imaćemo brzu prugu do Budimpešte. Verujem da ćemo do tada sve tehničke probleme moći da rešimo. Moramo da probamo da dođemo do 8,9,10 miliona putnika", istakao je predsednik.

Podsećamo, Expo 2027 će biti održan na teritoriji opštine Surčin, na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta "Miloš Veliki", u blizini Aerodroma "Nikola Tesla". Čitavo urbanističko područje okvirno obuhvata 120 hektara, ali se planira plansko proširenje - Nacionalni stadion 32 hektara, izložbeni kompleks Ekspo 2027 25 hektara.

Ekspo izložba će biti održana pored budućeg Nacionalnog stadiona u Surčinu, a tu će biti sagrađena i potrebna prateća infrastruktura. Reč je o saobraćajnoj, komunalnoj i energetskoj infrastrukturi. Biće izgrađeni i parkinzi sa 10.500 parking mesta.

Planirani Ekspo kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće uspešno povezan sa centrom grada i aerodromom, imajući u vidu projekte metroa, obilaznice oko Beograda. Samo u okviru Ekspo kompleksa će biti sedam objekata sa ukupnom površinom od oko 70.000 kvadratnih metara.

Kompleks će uključivati veliko šetalište sa kafićima, restoranima i instalacijama, s ciljem da postane značajan balkanski sajamski prostor. Planirano je da šetalište bude uređeno zelenilom, kroz njega protiče vodeni kanal.

Planirano je da oko 100 zemalja ima izložbene prostore unutar objekata, a četiri paviljona će biti posvećena temi izložbe, dok će postojati i centralni srpski paviljon.

Objekti će biti energetski efikasni i održivi, s namerom da se koriste i nakon završetka izložbe.

Po završetku izložbe će postojati mogućnost da se taj prostor transformiše i da se deo kompleksa namenjen smeštaju učesnika upotrebi za rešenje stambenog pitanja određenih kategorija građana.

Specijalizovana izložba "BEOGRAD EKSPO 2027/EXPO BELGRADE 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve"/"Play for Humanity – Sport and Music for All" biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.