Vučić: Za putnu infrastrukturu – 15 milijardi evra, bez ugrožavanja finansija

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 10:28

Vučić: Za putnu infrastrukturu – 15 milijardi evra, bez ugrožavanja finansija

MMF je obavestio da imamo odlične rezultate, posebno u fiskalnoj sferi, javne finansije su pod kontrolom, imamo pet milijardi na računu.

MMF predviđa rast za iduću godinu od 3,6, ja očekujem četiri odsto, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji K1.

"Rekli smo da će prosečna plata biti 1.400 evra do kraja mandata. To znači da će u Beogradu biti preko 1.700 evra u tom trenutku", najavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ekspo je prilika da budemo "metropola celog regiona".

"Nama je Ekspo prilika da izgradimo celu Srbiju. Zamislite samo Beograd, u kojem ćete da imate voz od aerodroma do centra grada, voz od aerodroma do Obrenovca, u kojem ćete da imate kompletan prsten oko Beograda", naglasio je Vučić.

Istakao je da u naredne četiri godine Srbija planira da uloži gotovo 15 milijardi evra u izgradnju putne infrastrukture, ali da to neće ugroziti finansije i da "nijednog sekunda stopa javnog duga neće premašiti 60 odsto" i biti veća od nivoa Mastrihta.

Izjavio je da Srbija ne mora da sarađuje sa MMF-om, ali da je to bio njegov zahtev.

Rekao je da Srbiji nije potreban jeftin novac, ali da je to saradnja iz predostrožnosti jer, kako je rekao, "čim imamo malo para, mi ih spiskamo".

"Ja tražim njihovo puno prisustvo, ne Svetske banke, već njih. Svetska banka je zadužena za strukturalne reforme, a MMF to sagledava kroz čiste račune. Svaki takav potez mora neko spolja da odobri da biste mogli nešto da učinite. Imamo dobru, nedovoljno rastuću ekonomiju u odnosu na EU", rekao je Vučić i dodao da MMF predviđa da će Srbija naredne godine imati stopu rasta 3,6.

On je podsetio i da je MMF 2011. godine naveo da je Srbija najveće razočaranje zbog jezive fiskalne i monetarne situacije, a da danas kažu da je situacija odlična sa izvesnom budućnošću.

"Čak sam ja rekao da je situacija dobra, a oni odlična, pre svega da je odličan posao odrađen u javnim finansijama, da ima dovoljno novca i na finansijskom tržištu, da možemo da dobijemo povoljne uslove. Ali to nama sada ne treba", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"MMF JE REKAO DA IMAMO ODLIČNE REZULTATE" Vučić: Javne finansije su pod kontrolom - imamo pet milijardi na računu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2023

MMF predviđa rast..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je MMF rekao da imamo odlične rezultate posebno u fiskalnoj sferi, javne finansije su pod kontrolom, imamo pet milijardi na računu...- za iduću godinu od 3,6, ja očekujem četiri odsto - kaže predsednik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.