Vučić: Brisel se sa zemljama Zapadnog Balkana igra kao sa lutkama na povocu

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2019, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Brisel se sa zemljama Zapadnog Balkana igra kao sa lutkama na povocu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da u Briselu znaju šta će sa zemljama Zapadnog Balkana i ocenio da se sa njima igraju "kao sa lutkama na povocu".

Upitan posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim šta znači neformalni dokument Francuske u kojem se traži "obnovljeni pristup" u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, Vučić je kazao da su zemlje regiona na evropskom putu ali i dodao da "ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zavisi sve od nas".

"Svi čekamo da postanemo članovi EU, to nije sporno. Ako me pitate da li sam siguran da u Briselu znaju šta će sa sobom i sa nama, nisam siguran da tačno znaju šta će sa nama. Mi smo na evropskom putu, reformisaćemo sve što treba ali ne zavisi sve od nas. Zato moramo mi da se dogovaramo i da budemo načisto s tim, da govorimo istinu našim ljudima, da otvaramo više puteva pruga, da spajamo jedni druge", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da zemlje regiona imaju svoja prava i interese koje žele da ostvare.

"Pre par godina kad mi iz regiona odemo na neki skup, naučili smo svi lekciju šta da ponavljamo pred briselskim birokratama, pred Nemcima, a onda u 11. ili 12. rečenici kažemo kako bi nam bilo mnogo lakše da nema ovih južno, severno ili zapadno od nas, pa odemo srećni kući što smo kritikovali nekog iz okruženja. Nismo više maloletni, nemojte nas potcenjivati, imamo svoja prava i interese i hoćemo da ih ostvarujemo", kazao je Vučić.

Naveo je i da je Srbija spremna da odmah uloži veliki novac i počne izgradnju Srpskog kulturnog centra u Skoplju što će kako je ocenio, dodatno uojačati odnose Beograda i Skoplja.

"Dobili smo vrhunske lokacije, sve je dogovoreno. Spremni smo da brzo idemo u izgradnju", dodao je Vučić.

Vučić je izjavio je danas da Beograd i Skoplje nemaju nikakvih nerešenih bilateralnih pitanja, osim priznavanja nezavisnosti Kosova, i dodao da Srbija želi da sa Severnom Makedonijom razvoja najbolje prijateljske odnose.

Predsednik Srbije je naveo da osim Kosova nema političkih razlika izmedju dve zemlje. Vučić: Brisel se sa zemljama Zapadnog Balkana igra kao sa lutkama na povocuOn je podsetio na Novosadsku i Ohridsku inicijativu i naveo da je ponosan na taj dogovor koji su postigle Severna Makedonija, Albanija i Srbija.

Predsednik Srbije je izjavio da je jasno podržao i zamolio zvaničnike Evropske unije da glasaju za otvaranje poglavlja Skoplju i Tirani.

"Sad ću samo tako da se ponašam, samo da pokažemo da uvažavamo interese i drugih", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u Beogradu.

Kazao je da svetsan realnosti i toga da EU ima svoje probleme i interese.

Govoreći o razgovoru predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i predsednika Samoopredeljenja i kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija, on je kazao da će jedine posledice tog sastanka biti da će "pojesti jagnje više".

"Neće biti posledica. Našla krpa zakrpu", kazao je on.

Mediji su preneli da su Ugljanin i Kurti razgovarali su o "posebnom statusu Sandžaka".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Vučić: Brisel se sa zemljama Zapadnog Balkana igra kao sa lutkama na povocu

Izvor: Beta Video, 22.Nov.2019

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da u Briselu znaju šta će sa zemljama Zapadnog Balkana i ocenio da se sa njima igraju ``kao sa lutkama na povocu``. (ć1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.