Vučić: Ambicije su mnogo veće – potrebno nam je još stotinu hotela VIDEO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 20:48

Vučić: "Ambicije su mnogo veće – potrebno nam je još stotinu hotela" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

"Ljude koji u našu Srbiju dođu, uvek će ih dočekati široko otvorene ruke", rekao je Vučić.

"Tih 2 miliona i sto hiljada stranih turista ovde su došli nošeni idejom o lepom i bezbednom mestu. Danas, sa ne malo ponosa, obaveštavam vas da je stopa prihoda od stranih turista iznosila 79 odsto više u odnosu na 2019. godinu", rekao je Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik je istakao da je devizni priliv od stranih turista iznosio rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za preko milijardu više u odnosu na 2022. godinu.

"Devizni priliv od turizma iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za preko milijardu evra više u odnosu na 2019. godinu, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine", rekao je on.

Ističe da je prvi put u istoriji u prošloj godini je broj stranih gostiju premašio broj domaćih turista.

"Ove godine, iako je tek početak, imamo evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko 3 odsto, a broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane. Sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, a ja bih želeo da ukažem na to da bi trebalo mnogo više da radimo i da nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Na Dunavu sve ono što smo planirali da uradimo kroz projekat "Zaplovimo Srbijom" tek da smo počeli. Mnogo toga je pred nama", kazao je Vučić.

"Naše ambicije su mnogo veće. Imamo prelepu zemlju, nismo još ni sebi ni svom narodu pokazali, a kamoli nekome ko dolazi. Više od četvrtine su izgrađeni hoteli. Morali smo još više da podstičemo privatni sektor. Potrebno nam je još stotinu hotela. Beograd će biti nosilac tih hotela i zahvaljujući Ekspu. Za Expo uradićemo mnogo toga. Predstavićemo zemlju inovacija i zemlju lidera veštačke inteligencije. Taj događaj menja budućnost naše zemlje", dodao je on.

Predsednik je rekao da će se izgraditi novi prirodnjački muzej i da će Nikola Tesla dobiti svoj muzej.

"Zemlja partner je Grčka, među omiljenim destinacija kod Srba. Srbi više ne idu samo na tri prsta, već po celoj Grčkoj.

"Moramo da ulažemo u banje, da radimo na infrastrukturi", istakao je Vučić tokom obilaska štandova na sajmu.

Vučić je prvo posetio štand Kancelarije sa Kosova i Metohije i od naroda iz Štrpca dobio poklon, kao i vino iz našeg manastira.

"Prenesite pozdrave našem narodu sa Kosova i Metohije. Divno ste uredili ovaj štand", kazao je on.

Predsednik je kazao da Srbija može računati na turiste iz celog sveta, posebno onih iz Evrope.

"Pruga Beograd-Subotica koju ćemo da otvorimo, ako se ne varam, u novembru ove godine značiće mnogo za sever Srbije. To će dodatno da podigne taj deo zemlje. Kad izgradite prugu Beograd-Niš, moći ćete da računate na veliki devizni priliv i u tom delu zemlje", ocenio je Vučić.

U razgovoru sa okupljenima, predsednik je najavio da će uskoro posetiti i Sjenicu.

Predsednik Vučić se fotografisao na štandu koji koristi veštačku inteligenciju, a koji ga je prikazao na predstojećem EKSPO-u.

"Lepši sam kao starac nego sad", našalio se Vučić.

Predsednik je podsetio da je izdvojeno milion i trista hiljada evra za etno-sela u Srbiji, čime se podstiče privatni sektor.

"Uvek mi za vaučere izdvojimo više, jer tako pomažemo manjim opštinama koje imaju veličanstvenu zemlju", kazao je Vučić.

Zamolio je ljude da više putuju Srbijom.

"Mnogo toga još moramo da uradimo", kazao je Vučić.

Na leskovačkom štandu, predsednik je kazao da je pisanje Fajnenšl tajmsa veoma važno i da to treba iskoristiti za dalje ulaganje u ovaj deo zemlje.

Predsednik je rekao da pad kamatnih stopa na svetskom tržištu neće doći skoro.

"Suviše su oprezni i američki FED i Evropska centralna banka. Iako svi očekuju da će, zbog svih mogućih izbora, da se to desi u aprilu, najkasnije u junu, ja bih rekao najranije u junu, najkasnije u septembru zato što niko ne želi povratak inflacije. Ceo svet se uspešno oporavlja od inflacije i niko ne želi da se inflacija vrati i zato verujem da ćemo morati malo više da čekamo. Kada se to desi, očekuje nas ubrzani rast jer raste potražnja, novac postaje jeftiniji i građevinska industrija raste... Ali, mi ćemo da pratimo Evropsku centralnu banku pre svega. Ne budite previše optimistični", rekao je Vučić.

Međunarodni sajam turizma, 45. po redu, otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i grčke ministarke turizma Olge Kefalogiani.

Grčka je zemlja partner, a na sajmu će se do 25. februara predstaviti gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministar turizma Huseim Memić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, direktorka TOS Marija Labović, direktor TOB Miodrag Popović, predsednici opština, kao i predstavnici Republike Srpske...

Na sajmu, koji se sutra otvara za posetioce, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Zemlje koje se ponovo vraćaju na sajam su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" pod sloganom "Poslužite se".

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom "Srbija. Doživi!", a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom "Uporište duhovnosti" i "Moj Dunav".

Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između EXPO 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Turistička organizacija Beograda predstaviće različite manifestacije koje nude beogradske opštine.

Učesnicima i turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva i ove godine je bio dostupan B2B portal namenjen za registraciju kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca.

Putem tog portala, više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo je više od 500 poslovnih sastanaka. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" okupiće domaće i inostrane kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opreme za kuhinje, restorane i barove, kao i novim trendovima poslovanja.

Radno vreme sajma biće od 22. do 24. februara od 10 do 19 časova, a u nedelju 25. februara od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara. Grupna ulaznica (najmanje osam osoba) košta 400 dinara, dok poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti iznosti 3.000 dinara. Cena parking mesta iznosi 200 dinara po satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.