Vučić: Ako ne uradimo svoj deo posla, neće nam pomoći ni Amerika ni šeik

Izvor: Politika, 04.Okt.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ako ne uradimo svoj deo posla, neće nam pomoći ni Amerika ni šeik

Odluke će biti teške za sve, ali ako ih sprovedemo, imaćemo zdravu ekonomiju i budućnost za našu decu – rekao je Aleksandar Vučić

Novi paket ekonomskih mera biće predstavljen javnosti u ponedeljak, izjavio je juče prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Vlada je spremna da prihvati neke od mera koje je predložio MMF. One će biti teške za sve, ,,ali ako ih sprovedemo, imaćemo zdravu ekonomiju i budućnost za našu decu”, rekao je na otvaranju dvodnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međunarodne konferencije „Kvantni skok”, koju je organizovala Privredna komora Srbije.

Ekonomija je u teškom stanju, naglasio je Vučić, moramo da je spasavamo i sačuvamo, jer tako spasavamo našu budućnost.

Predstojeće izmene zakona učiniće Srbiju privlačniju za ulaganja. Pojednostaviće se i pojevtiniti birokratske procedure, neće se tolerisati utaja poreza, šverc i rad na crno, neće moći da se troši više nego što je zarađeno po cenu propadanja privrede.

– Ekonomija u Srbiji je danas ispred politike, zapošljavanje i njen napredak je najvažniji zadatak – rekao je Vučić. – Budućnost ekonomije je budućnost Srbije, a ona zavisi od mera koje će vlada preduzeti.

On je najavio nove strane investicije, ali one neće biti dovoljne, ako ne uradimo svoj deo posla, jer ,,niko nas neće spasti, ni Nemačka, ni Rusija, ni Amerika, ni šeik ako sami sebe ne počnemo da spasavamo”.

Ističući da su zapošljavanje i razvoj privrede najvažniji zadaci, Vučić je naglasio da država mora da promeni i način ponašanja, kako „ne bi sebe i narod dovela do samouništenja”. Jer, trošenjem više nego što se stvaralo, manjak u budžetu je rastao iz godine u godinu, a sa njim i državni dug. Sada je mnogo toga stiglo na naplatu.

– Meni je žao što se to događa baš u trenutku kada moja stranka učestvuje u vladi, ali neko mora da se ponaša odgovorno – rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade je saopštio da je upravo juče prekinula sa praksom stalnog uvećavanja administracije ,,kroz različite trikove”.

– Jutros vlada nije dozvolila da 150 ljudi pređe u agencije, da bi se toliko dodatno zaposlilo u administraciji do utvrđene kvote od 28.400. U javnom sektoru je zaposleno više od 550.000 ljudi, a 460.000 u privatnom sektoru, što nijedna privreda ne može da izdrži – rekao je Vučić.

On je ukazao i na malu ili nikakvu kontrolu javnih preduzeća, koja se zadužuju koliko hoće – ,,u pojedinim, kad ne mogu da isplate 13. platu, isplaćuju bonuse”. On je naveo primer preduzeća u telekomunikacijama sa 14.000 zaposlenih koje na tržištu pobeđuje konkurentska firma sa svega 1.500 zaposlenih.

– Privatni sektor grca u dugovima, a u javnom sektoru se povećavaju plate. Pitam vladine kritičare kako da smanjimo dva odsto budžetskog deficita, što je 800 miliona evra. Od koga da uzmemo? Da ukinemo železnice, smanjimo ionako male penzije, da još otmemo privatnom sektoru, da povećamo PDV na 25 odsto? To nije rešenje.

Vučić je rekao da Međunarodni monetarni fond traži solidarni porez na plate u javnom sektoru, ali i na penzije. Ne samo na plate preko 50.000 i 70.000, nego i na veće od 40.000.

– Traže i dodatna otpuštanja u javnom sektoru. Nešto ćemo morati da preduzmemo, jer moramo da uštedimo 800 miliona evra, ali tako da ne pogađamo privredu i potrošnju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je ukazao da će njena politika biti stvaranje uslova za zdravu, profitabilnu privredu, a ne deljenje subvencija od milijardu evra godišnje.

A. Mikavica

-----------------------------------------------------------

Radulović: Traži se formula rasta

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da u vladi postoji strateška saglasnost šta treba da se uradi.

– Pitanje je koliko možemo da uradimo odmah, a šta sledeće i 2015. godine i oko toga se vode razgovori, rekao je novinarima u pauzi jučerašnjeg skupa.

On nije želeo da komentariše konkretne zahteve MMF-a, navodeći da sama potrošnja bez rasta neće dati rezultate.

– Naravno da treba da smanjimo potrošnju i da ne bacamo novac. Međutim, moramo da imamo strategiju za rast. Srbija ne sme ponoviti grešku od pre godinu dana kada je povećala porez, a smanjila privredne aktivnosti – rekao je Radulović i dodao da se o toj strategiji rasta razgovara.

-----------------------------------------------------------

Dačić: Na vladinove mere iplanovi štednje

Vlada Srbije će naredne nedelje razmatrati ekonomski program koji sadrži konkretne mere i planove štednje, rekao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u jučerašnjem razgovoru sa članovima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda.„Prioritetni ciljevi Vlade Srbije su članstvo u Evropskoj uniji i ekonomska i finansijska konsolidacija zemlje. Pokrenuli smo snažne reforme u Srbiji i uvodimo evropske standarde”, istakao je premijer Dačić u razgovoru.

On je istakao da je Vlada Srbije reformska, razvojno orijentisana i socijalno odgovorna vlada. „Oporavak privrede zahteva povećanje proizvodnje i izvoza i poboljšanje investicione klime, ali i smanjenje budžetskog deficita”, napomenuo je Dačić.

Delegacija MMF, koja se nalaze u višednevnoj poseti Srbiji, započela je u utorak, plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije, razgovore sa zvaničnicima Srbije.

Tanjug

objavljeno: 04.10.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đurić: Nebojša, kako si mi? Čović: Dragane, obrati pažnju na…

Izvor: Sportski Žurnal, 05.Okt.2013, 10:47

Privatizacija je zakucala na vrata Crvene zvezde i Partizana! Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, nedavno ju je najavio, a posle opipavanja pulsa javnosti krenulo se sa pripremom terena i prvim konkretnijim potezima.. (FOTO: Nenad Negovanović). Najviši funkcioneri večitih...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.