Vučević: Izgradnja novog mosta mogla bi da počne do 2024., Karađorđe neće biti izmešten već obnovljen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević: Izgradnja novog mosta mogla bi da počne do 2024., "Karađorđe" neće biti izmešten već obnovljen

Raspisana je javna nabavka za izradu idejnog rešenja za četvrti novosadski most i to je prvi uslov da kandidujemo taj projekat, kaže za emisiju "Grad i mi" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On objašnjava da je, po infrastrukturnim zahtevima i urbanističkim planovima, najizvesnije da bi novi most spajao Novi Sad sa obilaznicom kod Sremske Kamenice, odnosno, sa novosadske strane bulevare Patrijarha Pavla, cara Dušana i bulevara Evrope preko ribarskog ostrva, sa sremskokameničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obilaznicom i budućim auto putem Novi Sad–Ruma–Šabac.

"Niko ne kaže da će se most graditi dogodine, ali realno je da izgradnja počne do 2024. godine, jer imamo i saglasnost i podršku Pokrajinske Vlade", kaže Vučević i izražava nadu da neće biti problema oko zatvaranja finansijske konstrukcije.

Na pitanje koliko je izvesna realizacija neke od investicija koje je ranije najavljivana, i da li bi od tih prihoda grad mogao i iz sopstvenih sredstava da finansira gradnju mosta, gradonačelnik Vučević kaže da je siguran u to da će, investicija u priobalnom delu Dunava sa novosadske strane vredna 400 miliona evra, biti započeta u narednih godinu dana.

"Koliko bi od toga bilo novca u gradskoj kasi, i da li bi to moglo delom da "pokrije" izgradnju mosta, sada možemo samo da nagađamo. Ali, nema sumnje da ako neko investira 400 miliona evra u stambenu i poslovnu izgradnju, imate novi izvor finansiranja po raznim osnovama i od plaćanja komunalnih i drugih taksi i dozvola, do trajnog oporezivanja putem poreza na imovinu. Verujem da bi i taj investitor, a naglašavam da je u pitanju domaći investitor, morao biti veoma zainteresovan za izgradnju budućeg mosta, zbog njegove lokacije", objašnjava Vučević.

Govoreći o ostalim investicionim planovima, Vučević je prvi put pokazao predlog idejnog rešenja novog stadiona "Karađorđe", demantujući spekulacije da će biti izmešten na drugu lokaciju.

"To priča onaj marksista koji se bavio lansiranjem bulevara koji nikada nije završen, i glasao iz Soluna. To su ti Đilasovi i Jeremićevi koji maštaju o nekim bagerima i buldožerima, kako se bore sa njima. Ti isti sada pričaju kako ćemo stadion da selimo. Nećemo! I nema nikakvih buldožera, a i kada ih ima, oni su u funkciji izgradnje i razvoja", kaže on.

Gradonačelnik kaže da bi za prvu fazu rekonstrukcije stadiona sigurno bilo potrebno osam miliona evra, te da će i finansiranje tog projekta kandidovati kod Vlade Srbije. On je siguran da bi Novi Sad bio spreman da učestvuje u organizaciji i nekog velikog fudbalskog takmičenja.

"Sve su to projekti koji pokreću druge velike projekte i dalji razvoj Novog Sada. Pogledajte kako je Novi Sad izgledao 2011. ili 2012. godine, koliko je tada bilo novih objekata i gradilišta i koliki je bio budžet grada, a pogledajte Novi Sad danas. Setite se kako su oni Đilasovi i Jeremićevi pričali da sam došao sa nekim nevidljivim tamnim silama da uzmemo pare koje se nalaze na računu grada. A danas na računu grada ima više novca nego što je bilo tada, danas subvencionišemo boravak dece u privatnim vrtićima, platili smo i izgradili Bulevar Evrope, koji su oni platili, a nikada nisu završili, kao ni Žeželja. I Žeželjev most smo završili i doveli brojne investitore, posle 40 godina otvorene su fabrike, industrijska zona, Novi Sad je postao evropska prestonica kulture i omladine. Bolje je da ja tako ne znam, nego da oni onako znaju", napominje Vučević.

Upitan dokle se stiglo sa rešavanjem situacije u preduzećima "Stan", SPENS i Apotekarskoj ustanovi, gradonačelnik kaže da će se na narednoj sednici Skupštine grada naći predlog koncesionog postupka za Apoteke "Novi Sad", dok u vezi sa druga dva preduzeća i dalje radi na pronalaženju rešenja i naglašava da su u pitanju vrlo složeni procesi.

Emisiju "Grad i mi" možete pogledati danas od 18 sati na RTV1.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gradiće se i četvrti most preko Dunava

Izvor: NoviSad.com, 07.Dec.2018

Izgradnja četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu uskoro bi mogla da počne. Naime, gradska Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) nedavno je raspisala javnu nabavku za izradu generalnog projekta sa studijom opravdanosti,..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.