Izvor: B92, 01.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtoglav skok cene nafte

Beograd, Vašington, London -- Mlađan Dinkić procenjuje da globalni rast cene nafte neće uticati na inflaciju u Srbiji, koja je ove godine projektovana na 13,8 odsto.

Ministarstvo energetike razmatra mogućnost smanjenja zavisnosti od uvozne nafte, otvaranjem Srbije za istraživanje novih nalazišta koja bi se onda davala na koncesiju domaćim ili stranim kompanijama. Ove godine se poskupljenje goriva u Srbiji ublažavalo smanjenjem akciza za šest dinara po litru, što je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa druge strane, smanjilo priliv u državni budžet za šest milijardi dinara.

Procena ministra finansija je, međutim, da ni izazov daljeg rasta cena nafte u svetu, neće uticati na rast inflacije koji je ove godine projektovan na 13,8 odsto. "Sad mogu da se kladim sa svim analitičarima koji iznose procene da će ove godine biti inflacija 17 odsto godišnje da će glatko izgubiti opkladu", kaže Dinkić.

Nafta sa 20 platformi izlila se u Meksički zaliv

Nafta sa oko 20 platformi izlila se u Meksički zaliv posle naleta uragana Katrina, izjavio je zvaničnik obalske straže američke države Luizijane Robert Rid. Jedna bušotina je zapaljena, ali će se požar ugasiti sam od sebe, rekao je Rid.

On je dodao da obalska straža radi na pronalaženju žrtava, kako bi se pružila pomoć što većem broju ljudi. Pentagon je pokrenuo jednu od najvećih spasilačkih operacija u istoriji SAD, u kojoj će učestvovati četiri broda američke ratne mornarice, sa uređajima za pražnjenje vode i drugim pomagalima za hitne intervencije.

Ekonomske posledice

Strah od nekontroilisanog skoka cena nafte prelazi i na Evropu, piše štampa u Londonu. Strahovanja da bi cena nafte na svetskom tržištu mogla da se otme svakoj kontroli nagnala je Vašington da na tržište ubaci količine crnog zlata iz strateških rezervi.

Fajnenšel tajms piše da su i vlade u drugim zemljama počele da strahuju da bi nestašica benzina u Americi mogla da pogodi i njihove privrede. U Evropi, kojoj preti suočavanje sa žestokom konkurencijom u snabdevanju naftnim derivatima, cena benzina na veliko je juče porasla za deset odsto, piše list.

Trenutno je barel sirove nafte na svetskom tržištu dostigao cenu od 71 dolara, a očekuje se dalji rast narednih nedelja usled posledica uragana Katrina, koji je razorio velika naftna postrojenja SAD i izazvao štetu od oko 25 milijardi dolara. U regionu koji je opustošio uragan nalazila su se nalazišta nafte i nekoliko rafinerija koje su davale 30 odsto ukupne proizvodnje nafte u SAD. Sada je proizvodnja nafte i zemnog gasa skoro potpuno obustavljena, a neke naftne kompanije ne znaju ni gde im se nalaze naftne platforme koje su odneli talasi i vetar.

Uticaj na skok cene ne predstavlja samo nestabilnost u Iraku i prirodne katastrofe, već i nezajažljiva tražnja privreda SAD, Kine i Indije, što govori da u budućnosti cena nafte neće padati. Predsednik SAD Buš je intervenisao oslobađenjem nacionalnih rezervi nafte kako bi pomogao američkim rafinerijama što je danas cenu spustilo na nešto ispod 70 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.