Vršili smo pritisak na Kinu. Želimo bolji pristup

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 13:53

"Vršili smo pritisak na Kinu. Želimo bolji pristup"

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je da je izvršio pritisak na kineske lidere da otvore svoja tržišta za strane kompanije.

Takođe je lobirao za ulaganja u francusku industriju električnih automobila.

Le Mer je branio kontrolu Francuske nad stranim pristupom tehnologiji nakon što su vlasti navele da su dvojica kineskih državljana pod istragom zbog, kako se u novinskim izveštajima tvrdi, mogućeg krijumčarenja procesorskih čipova francuske proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vojnu upotrebu u Kinu i Rusiju, preneo je AP.

Le Mer se u subotu sastao sa kineskim zamenikom premijera He Lifengom, glavnim izaslanikom Pekinga za ekonomska pitanja.

Zvaničnici Evropske unije pokušavaju da smanje trgovinski deficit sa Kinom, koji je prošle godine narastao na 396 milijardi evra.

Le Mer je naveo kozmetiku, vazduhoplovstvo i poljoprivredu kao moguće oblasti za veći francuski izvoz.

"Postoji potreba da se poboljša pristup kineskom tržištu. Mislim da je to bila srž naših razgovora", rekao je Le Mer u intervjuu u francuskoj ambasadi.

Prema njegovim rečima, EU želi snažniji ekonomski odnos između Evrope i Kine, kao i između Francuske i Kine, što znači da želi pristup za svu evropsku robu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.