Vršac: Manje virusnih infekcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Manje virusnih infekcija

Januar važi za pravo vreme kada su učestale infekcije, prehlade i gripe jer se tada ređe provetravaju prostorije u kojima se boravi. Međutim, ove godine zbog izuzetno tople zime virusne infekcije su izostale, kažu u Domu zdravlja Vršac, a lekari se nadaju da će tako i ostati.

U Domu zdrvlja kažu da su sve doze vakcina protiv gripa potrošene i da ih je primilo preko 2.000 Vrščana što je, uz neuobičajeno lepo vreme, doprinelo da je znatno manje obolelih od virusnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugih infekcija.

Ipak hronični bolesnici se redovno javljaju svojim lekarima zbog terapije i saveta.

Akutne respiratorne infekcije još nismo osetili u punom zamahu. Sporadično se javljaju pacijenti sa problemima gornjih respiratornih puteva, kod kojih vrlo retko pribegavamo lečenju antibioticima.

"To su zaista pojedinci i uglavnom se radi o virusnim infekcijama koje se leče simptomatski", kaže doktorka Vesna Avejić, specijalista opšte medicine i načelnica Službe zdravstvene zaštite odraslih Doma Zdrvalja Vršac.

A to znači da pacijenti mogu i sami sebi da pomognu tako što će podići otpornost organizma, a tu su šetnje nezamenjive, kao i ishrana sa dovoljno vitamina.

Vrščani kažu da njima ne smeta ovo toplo januarsko vreme, ali i da ne uzimaju nikakve vitamine kroz suplemente već da umesto toga više vole da iscede neko sveže voće.

Dr Vesna Avejić navodi još i da su pušači u ovim delu godine veliki problem kako za sebe tako i za svoju okolinu, zbog manje i kraće mogućnosti provetravanja prostorija.

"To može da pogorša stanja kod pacijenata koji se hronično leče od plućnih bolesti, a može i da uslovi pojavu novih asmatičara. Apelujem da se što češće i što više provetravaju prostorije, kako radne tako i one u kojima se živi i da temperatura u njima bude optimalna", kaže.

Lekari takođe savetuju da se oslušne organizam i da se tečnost uzima svaki put kada se oseti žeđ. I podsećaju da je tu voda nezamenjiva i da treba biti umeren kod konzumiranja gaziranih pića ukoliko ne možemo potpuno da ih izbacimo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.