Vrhovni sud će osloboditi HDZ krivnje za Fimi-mediju

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Avg.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud će osloboditi HDZ krivnje za Fimi-mediju

ZAGREB - Kada vjerojatno najveći antikorupcijski slučaj u novijoj hrvatskoj povijesti, afera Fimi-Media, u kojoj je prvi put zbog korupcije osuđena i jedna politička stranka - HDZ, 28. rujna dođe na Vrhovni sud, o žalbama na presudu odlučivat će gotovo identično vijeće koje je odlučilo da ono što se HDZ-u stavlja na teret - više nije kazneno djelo.

Štoviše, prema tumačenju nekolicine pravnih stručnjaka koje smo konzultirali, mišljenje ovoga vijeća u toj presudi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u potpunosti je utemeljeno na postojećem zakonu - te oblik kaznenoga djela iz kojega u slučaju Fimi-Media proizlazi krivnja HDZ-a, od prvoga dana 2013. više ne postoji u hrvatskom kaznenom zakonu. Dalje, problem nestanka ovakvoga kaznenoga djela puno je širi od slučaja Fimi-Medije te bi mogao srušiti i čitav niz predmeta gospodarskoga kriminala s iznosima koji se mjere u stotinama milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Nepravomoćnu osuđujuću presudu u slučaju Fimi-Medije zagrebački Županijski sud je donio 11. ožujka prošle godine, a njome je zbog izvlačenja više desetaka milijuna kuna iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava preko marketinške agencije Fimi-Medije krivima proglašeno pet fizičkih i dvije pravne osobe. Pravna osoba HDZ osuđena je jer su, prema mišljenju suda, njezini tadašnji čelnici, odnosno odgovorne osobe, Ivo Sanader i Branka Pavošević, novac između ostaloga ilegalno pribavljali za stranku, a novac je zatim bio upotrebljavan za razne stranačke potrebe - od plaćanja kampanje, predizbornih plakata, domjenaka, pjevača... Sanader i Pavošević su novac HDZ-u pribavljali zloporabom svojih položaja, a sud je pravnu osnovu za odgovornost HDZ-a našao u Zakonu o odgovornosti pravnih osoba, prema kojemu je potrebno da kazneno djelo počini odgovorna osoba pravne osobe, te da pravna osoba tim djelom dobije imovinsku korist.

VEZANE VIJESTIU rujnu odluka o novom suđenju SanaderuSanader poručio iz zatvora: Idemo dalje!Pripremno ročište za novo suđenje Sanaderu 7. rujna

Točno mjesec dana nakon objave presude za Fimi-Mediju, dok se njezino obrazloženje još pisalo, vijeće Vrhovnoga suda kojim je predsjedavala sutkinja Senka Klarić Baranović, a čiji su članovi bili suci Marijan Svedrović i Branko Brkić, donijelo je javnosti potpuno nepoznatu presudu za jedan slučaj financijskih malverzacija iz Vukovara, a čiji bi sadržaj evidentno mogao imati jasne reperkusije i na slučaj Fimi-Medije. U presudi VSRH I Kž 267/2011-6 od 2. travnja 2014. Vrhovni sud je, naime, odlučio kako oblik zloporabe odgovornih osoba kojim su svojoj vlastitoj tvrtki pribavili imovinsku korist nema više kontinuitet u kaznenom zakonu koji je stupio na snagu prvim danom 2013. Naime, 1. siječnja 2013. na snagu je stupio novi kazneni zakon, s potpuno novim kaznenim djelima.

Zakon, pak, propisuje da svako djelo iz staroga zakona, odnosno svaki njegov oblik - mora postojati i u novome zakonu. Kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, za koje su svi bili osuđeni u slučaju Fimi-Media, tako bi trebalo imati kontinuitet u jednom od dva nova članka novoga KZ-a. Za slučajeve kad zloporabu radi državni službenik ili službena osoba postoji članak 291., dok je za slučajeve u kojima se radi o povredama iz gospodarskog poslovanja odgovornih osoba privatnih tvrtki napravljeno novo kazneno djelo - zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, piše Jutarnji list.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.