Vreme na ruku paorima u Sečnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme na ruku paorima u Sečnju

JAŠA TOMIĆ - Jesenji poljoprivredni radovi na području opštine Sečanj zahvaljujući lepom vremenu privode se kraju. Pri svođenju rezultata može se konstatovati da su prinosi na površinama zahvaćenim gradom umanjeni za 10 do 15 odsto.

Tako je zabeležen prosečan prinos kukuruza, proizvedenog na 9.176 hektara, od 5,2 tone. Drugim rečima, sa pomenute površine sabrano je oko 45.000 tona zrna.

Istovremeno, uz prinos od 2,6 tona, sa 4.359 hektara pokošeno je 11.550 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tona suncokreta.

Sa njiva u sečanjskoj opštini proizvedeno je i 4.420 tona soje i 23.352 tone šećerne repe, s tim što je za vađenje preostalo još pedesetak hektara slatkog korena.

Škorić: Iznikli usevi - dobri

Što se setve tiče, pšenica je od planiranih 8.464 zasejana na 7.817 hektara, a takođe se privodi kraju setva ozimog ječma, predviđena na 1.169 hektara. No, kada je o setvenim radovima reč, poljoprivrednici s područja ove opštine imali su dosta primedbi.

"Vremenski uslovi su išli na ruku proizvođačima kao retko kada, i zahvaljujući tome 99 odsto setve je obavljeno u optimalnim rokovima, a iznikli usevi su u dobroj kondiciji", kaže Borislav Škorić, rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu opštine Sečanj.

Skup i loš repromaterijal

Međutim, ostali uslovi nisu bili naklonjeni poljoprivrednicima. Repromaterijal je osetno poskupeo, ali je bio i nekvalitetan, kako seme tako i đubrivo.

Čak, zbog lošeg semenskog materijala bilo je preporučeno da se upotrebi 20 odsto više semena nego što je normalno.

Apel državi da pomogne seljaku

S druge strane, jeftinije đubrivo bilo je za proizvođače uglavnom nedostupno.

Proizvođači su nezadovoljni cenom i kvalitetom kako đubriva tako i semena, pa se od države očekuje odgovorniji pristup prolećnoj setvi.

Zato sada apelujemo na državne organe da s više odgovornosti pristupe organizovanju prolećne setve, posebno s aspekta cena repromaterijala, i pomoći proizvođačima za zasnivanje nove proizvodnje, zaključuje Škorić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.