Vreme je da uvedemo evro

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 10:03

"Vreme je da uvedemo evro"

Predsednik Češke, Petr Pavel, iskoristio je svoje prvo novogodišnje obraćanje od preuzimanja mandata da pozove na uvođenje evra u Češkoj.

"Došlo je vreme da počnemo da preduzimamo konkretne korake koji će dovesti do ispunjenja ove obaveze", rekao je on, prenose agencije.

Za srednjoevropsku zemlju s otvorenom ekonomijom orijentisanom prema izvozu, zajednička valuta je "logična budućnost", rekao je.

Bivši načelnik Glavnog štaba oružanih snaga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pavel je na čelu ove EU i NATO članice s oko 10.8 miliona stanovnika od marta 2023. godine.

Češka ima svoju valutu krunu. Prag se obvezao da će usvojiti evro kad se pridruživao Evropskoj uniji pre gotovo 20 godina, ali nije postavljen konkretan vremenski okvir za to. Liberalno-konzervativna vlada, koju predvodi premijer Petr Fijala, još nije uspela da se dogovori o datumu uvođenja evra, prenosi Indeks.

Međutim, izmena zakona koja je stupila na snagu na prelazu godine omogućava kompanijama koje ostvaruju većinu prometa u evrima da svoje račune vode u toj valuti. Češka privredna komora kaže da mnoge velike kompanije već ionako šalju fakture jedne drugima u evrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.