Vrednost izvoza organskih proizvoda porasla 15 puta u proteklih 10 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 11:32

Vrednost izvoza organskih proizvoda porasla 15 puta u proteklih 10 godina

U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije.

Izvoz je u 2021. u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.

"Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji više od 20 godina i za to vreme svi indikatori pokazuju brz i stabilan razvoj", rekla je Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja Privredne komore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije.

U ovom trenutku postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestvuju na međunarodnim sajmovima, gde promovišu svoje organske proizvode.

Objašnjava da je Srbija više od decenije u kontinuitetu prisutna na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda "BioFać" u Nirnbergu u Nemačkoj.

Prvo je nastup organizovala Nacionalna organizacija Serbia Organika (NASO), a od 2019. godine tu ulogu preuzima Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije kroz celokupnu pripremu organizacije i finansijske podrške nastupa domaćih organskih kompanija na sajmu "BioFać".

Uspehu na sajmu "BioFać“ doprinela je i saradnja od 2019.godine sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO), koji aktivno sa Komorom radi na podizanju kapaciteta kako organizatora usluge tako i izvoznih organskih kompanija.

"Na predstojećem sajmu BioFać 2023, koji će se održati od 14 do 17. februara sledeće godine, nastupiće 11 kompanija iz Srbije“, najavila je Lalović.

Pod sloganom "WE SPEAK ORGANIC", srpski organski proizvođači presdstaviće asortiman svojih proizvoda, od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, proizvoda od organskih žitarica, brašna i testenina, džemova od organskog voća, do meda i suvih pečuraka.

Na sajmu će učestvovati "Agro-Bis" iz Blaca, "YUGOTREJD", "BMD" i "Drenovac" iz Arilja, "EcoAgri Serbia" iz Bele Crkve, "ES Komerc" iz Prijepolja, "Frutorga" iz Prokuplja, "ITN Group - Eko Povlen" iz Kosjerića, "Master Food" iz Užica, "Menex“ iz Kruševca, i "Cmana - ogranak Medino" iz Krnjeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vrednost izvoza organskih proizvoda porasla 15 puta u proteklih 10 godina

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 30.Nov.2022

BEOGRAD – U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra. “Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.