Vratili „Šinvoz”

Izvor: Politika, 31.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratili „Šinvoz”

Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor, jer Nebojša Ivković nije ispunio obavezu da investira u kupljeno preduzeće

Zrenjanin – Agencija za privatizaciju raskinula je Ugovor o prodaji društvenog kapitala zrenjaninskog „Šinvoza” koji je sklopljen sa beogradskim biznismenom Nebojšom Ivkovićem nakon aukcije u aprilu 2004. godine. Kupac nije ispunio klauzulu o obaveznom investiranju, a zbog toga su, pored ostalog, radnici i sitni akcionari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u protestu više od mesec dana.

U obrazloženju raskida ugovora, koji je dostavila Agencija, navodi se da je kupac, pored ostalih obaveza, bio dužan da u fabriku investira 17,97 miliona dinara i to u osnovna sredstva i u roku od 12 meseci, kao i da o tome u roku od 13 meseci dostavi Agenciji potvrdu nadležnog revizora. Na osnovu revizorskog nalaza utvrđeno je da kupac nije ispunio ugovorne obaveze, na šta je dvaput upozoren, a dokumentaciju koja potkrepljuje ispunjenje obaveza nije dostavio ni nakon što mu je produžen rok.

Podsetimo, jedna od osnovnih primedaba radnika bila je da je kupac, umesto investiranja u fabriku, uvozio lokomotive koje su bile za staro gvožđe. Pored toga, smatraju oni, „Šinvoz” je bio namerno guran u stečaj kako bi se novi gazda oslobodio radnika. Zbog toga su se oni odlučili na protest, koji je delom održan u Beogradu, kada je preminuo jedan radnik.

U izjavi „Politici” predsednik Protestnog odbora Mita Lisica je juče u ime radnika pozdravio odluku Agencije i rekao da će protest biti nastavljen dok se 56 odsto kapitala ne prebaci u Akcijski fond. – Pošto sada Fond ima većinu ’Šinvozovog’ kapitala, on treba, u dogovoru s radnicima, hitno da odredi i rukovodstvo ovog preduzeća, kako bismo se pripremali za proizvodnju. Apelujemo i na Trgovinski sud da sada uspori radnje na stečajnom postupku kako bi nadležni organi, pre svih UBOPOK, mogli da urade svoj deo posla, jer mi otvoreno sumnjamo da je u privatizaciji i kasnijem poslovanju ’Šinvoza’ bio niz kriminalnih radnji – rekao je Lisica.

Đ. Đukić

[objavljeno: 01/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.