Izvor: B92, 04.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vracanje zemljista, za stanove novcana odsteta

Beograd -- Dvogodisnje sporenje naslednika nacionalizovane imovine i novih vlasti jos nije razresen. Stari vlasnici fabrika, kuca, stanova i zemljista u pregovorima s nadleznim organima uporno zahtevaju vracanje imovine, a ne novcano obestecenje. Predstavnici Vlade Srbije tvrdili su da je to neizvodivo jer je veci deo oduzete imovine u medjuvremenu izgubio svoj prvobitan oblik i vrednost. Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Srbije Aleksandar Vlahovic, medjutim, u sredu je najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mogucnost vracanja posle Drugog svetskog rata oduzete imovine, ali samo za gradsko gradjevinsko zemljiste. Prema recima Vlahovica, Vlada ce do jeseni predloziti Skupstini Zakon o restituciji. Tim aktom bice uredjeno vracanje nacionalizovanog poljoprivrednog i gradjevinskog zemljista i stanova. On je rekao da ce stari vlasnici stambenih zgrada i stanova dobiti novcano obestecenje u roku od 10 godina, a u skladu s budzetskim prihodima.

Predsednik Lige za zastitu privatne svojine i ljudskih prava Slavenko Grgurevic u izjavi za Radio B92 je pozdravio vracanje gradskog gradjevinskog zemljista. Grgurevic, medjutim, insistira da na isti nacin budu vraceni i privredni objekti, kao i poljoprivredno zemljiste. "Vlahovic je ovih dana davao razlicite izjave, a neke je i demantovao. Ova izjava bi izazvala vecu paznju clanova Lige da ju je dao Djelic, koji je u Vladi zaduzen za denacionalizacije. Dobro je da gradjevinsko zemljiste bude vracano u fizickom obliku, ali je lose sto to nije slucaj kod poljoprivrednog zemljista, poslovnih i stambenih objekata. Mi u Ligi imamo resenje da sve bude vraceno bez troskova po narod i drzavu, ali nemamo priliku da se sretnemo s clanovima Vlade i premijerom da im to objasnimo", kaze Grgurevic. On je dodao da Liga ne odustaje od svojih zahteva i da racuna na podrsku medjunarodnih institucija za zastitu imovine i ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.