Vraćanje otetog od 1. januara 2008.

Izvor: Blic, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćanje otetog od 1. januara 2008.

- Od 1. januara sledeće godine trebalo bi da počne izdavanje obveznica za obeštećenje vlasnika nacionalizovane imovine kojima imovina ne bude mogla biti vraćena u naturalnom obliku - najavio je juče najavio Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom predstavljajući Nacrt zakona o denacionalizaciji i građevinskom zemljištu.

Zakonom je za ovu svrhu predviđeno maksimalnih četiri milijarde evra, a prema Parivodićevim rečima, obveznice bi bile izdate na 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godina, sa rokom isplate dva puta godišnje i godišnjom kamatom od 4,5 odsto. Obveznice će, kako je objasnio, moći da se koriste za kupovinu akcija koje su u svojini države, kao i da se koriste kao učešće za dobijanje kredita od banaka koje su većinski u državnom vlasništvu.

Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava podržava nacrt ovog zakona, kaže za „Blic" Slavenko Grgurević, predsednik Lige i pojašnjava da je ova podrška pre svega posledica činjenice da zakon predviđa naturalnu restituciju gde god to bude bilo moguće.

- To se prvenstveno odnosi na gradsko građevinsko zemljište, ali i na druge nepokretnosti - kaže Grgurević. On, međutim, navodi da je Liga u načelu protiv obeštećenja kroz obveznice, ali kako sam kaže, „ova zamerka je zanemariva u odnosu na osnovni kurs zakona i ona će biti rešena kroz javnu raspravu".

Ovaj zakon odnosi se vraćanje imovine i obeštećenje vlasnika privatne imovine oduzete posle 1. januara 1945. godine, a predviđeno je vraćanje građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta, zgrada, stanova koji su postojali na dan 8. juna 2005. godine.

Strah od interesnih grupa

- Većina bivših vlasnika može da bude zadovoljna Nacrtom zakona o denacionalizaciji i građevinskom zemljištu - ocenio je koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić.

„To je do sada najbolje i najracionalnije rešenje kako da se reši problem denacionalizacije u Srbiji", rekao je Antić.

„Uskoro ćemo videti da li postoji skupštinska većina za izglasavanje takvog zakona ili će neke manje interesne grupe uspeti da izdejstvuju da se to odloži", upozorava Antić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.