Vozovi stali u podne

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozovi stali u podne

Železničari traže povećanje zarada

Sindikat železničara Srbije (SŽS) i Nezavisni sindikat železničara Srbije, dva od tri reprezentativna sindikata, juče su, od 12 do 13 sati, održali drugi štrajk upozorenja. Kao i u ponedeljak 30. aprila, tokom prvog jednočasovnog štrajka upozorenja, prema informacijama ovih sindikata, između 12 i 13 časova nisu saobraćala 72 voza. U to vreme, po rečima Miroslava Jeremića, predsednika SŽS-a, zabeleženi su polasci samo tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompozicije u Lapovu i Nišu.
– Bez obzira na polaske vozova uprkos štrajku upozorenja, ubedljiva većina železničara podržava naše zahteve za poboljšanje materijalnog položaja i isporuke ličnih zaštitnih sredstava. Jer, prosečna martovska zarada na železnici bila je za 13,72 odsto manja od proseka primanja u privredi, a prošle godine je isporučeno samo 26 odsto predviđenih sredstava za ličnu zaštitu na radu – objašnjava Jeremić.

Zahtev za poboljšanje materijalnog statusa železničara, kaže on, proistekao je iz činjenice da "Železnice Srbije" već više godina zaredom beleže povećanje obima posla. Taj trend, ističe predsednik Sindikata železničara Srbije, ne odražava se na primanja železničara koja su, istina, u decembru uvećana za oko tri odsto.

– Štrajkovi upozorenja uredno su najavljeni 27. aprila, međutim do danas nije uspostavljena zvanična komunikacija sa rukovodstvom "Železnica Srbije" ili odgovornima iz nadležnog Ministarstva za kapitalne investicije. Ukoliko se tako nastavi, i izostane dijalog, uslediće radikalizacija sindikalnih aktivnosti. A ako na naše članstvo budu vršeni pritisci, predsedništva Sindikata železničara Srbije i Nezavisnog sindikata železničara Srbije automatski će stupiti u štrajk glađu – govori Miroslav Jeremić.

Međutim, aktivnosti tih sindikata ne podržava preostalih sedam sindikata železničara. Oni, u zajedničkom saopštenju poručuju da se takođe zalažu za poboljšanje standarda zaposlenih na železnici, ali da štrajkovi upozorenja i obustave rada neće doneti ništa dobro. Zbog toga, članstvo tih sindikata će redovno obavljati svoje radne dužnosti i tokom štrajkova upozorenja.

Sindikat železničara Srbije i Nezavisni sindikat železničara Srbije odlučiće o daljim aktivnostima, odnosno da li će nastaviti sa štrajkovima upozorenja ili će pozvati svoje članove na opštu obustavu rada.

M. Lakić

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.