Vozači besni na taksiste, grad blokiran FOTO

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači besni na taksiste, grad blokiran FOTO

Madrid -- Hiljade vozača Ubera i Kebifaja, koji pružaju usluge deljenja vožnje, krenulo je u protestnu šetnju glavnim bulevarom u Madridu.

Oni mašu zastavama i skandiraju parole, kao što je "želimo da radimo", uoči vladinog planiranog pooštravanja regulative u sektoru pružanja usluga prevoza.

Vozači obe kompanije, koji se širom sveta suočavaju sa žalbama udruženja klasičnih taksi službi zbog navodne nelojalne konkurencije, ponudili su besplatne vožnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12 sati dnevno dan uoči štrajka, saopštila poslovna asocijacija Unauto, a prenosi Rojters.

U Španiji ima skoro 11.000 vozila sa dozvolama za deljenje vožnje i više od 65.000 sa dozvolama za taksiranje, prema podacima Ministarstva za javne radove, dok širom zemlje radi više od 150.000 taksista i 15.000 Uber i Kebifaj vozača.

Detalji o novoj regulativi tek treba da budu objavljeni, ali se očekuje da će novi zakon uključiti dodatna ograničenja za usluge prevoza koje ne spadaju u klasničan taksi servis, a koje nude dve navedene kompanije.

Uz podršku investitora, medju kojima su i banka "Goldman Saks" i investicioni fond "BlekRok", Uber, vredan više od 70 milijardi dolara, gleda Zapadnu Evropu kao sve značajnije tržište.

Španski taksisti, koji su početkom avgusta organizovali šestodnevni štrajk u znak protesta protiv licenci za Uber i Kebifaj, kažu da su usluge prevoza te dve kompanije, koje se naručuju putem aplikacija za smartfone umesto na ulici, namerno dampingovane, odnosno da se naplaćuju ispod regularne cene.

"Ne možemo da se takmičimo sa korporacijama poput Ubera i Kebifaja jer su njihove cene preniske", rekao je madridski taksista Horhe Gordillo (33) za Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vozači Ubera blokirali glavnu ulicu u Madridu iz protesta

Izvor: Beta, 27.Sep.2018

Stotine vozača Ubera i Kebifaja i drugih firmi koje se bave prevozom putnika preko mobilnih aplikacija blokirali su danas centralnu ulicu u Madridu iz protesta zbog plana španske vlade da odobri nova pravila kojim se ograničava njihov rad.Vozači su zaustavili saobraćaj u ulici Paseo de la Kasteljana,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.