Izvor: B92, 25.Dec.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina pomaže voćarima

Beograd -- Vojvodina će učestvovati u oživljavanju voćarsko-vinogradarske proizvodnje u delu Srema koji se tradicionalno naziva vinski Srem, izjavio je Bojan Pajtić.

Hladnjače kao što je novootvorena u Remeti omogućiće poljoprivrednicima da voće prodaju onda kada su cene najbolje. Na svečano otvaranje nove ULO hladnjače u Remeti predsednik IV Vojvodine je došao sa obećanjem da će Pokrajina praktično pomoći obnavljanje voćarstva.

"Obaveza je generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politčara da se razvije voćarsko-vinogradarska proizvodnja i da se vrati epitet vinski Srem jer voće donosi 20 puta veći prihod nego pšenica”, rekao je predsednik IV Vojvodine Bojan Pajtić.

ULO hladnjača u Maloj Remeti je u vlasništvu kompanije "Atos Vinum”. Kapaciteta je 3200 tona, što znatno prevazilazi rod površina pod voćnjacima koje "Atos Vinum” ima.

Jabuke se ovde čuvaju u zaštićenoj atmosferi sa 1 do 1,5% kiseonika na 1 do 2 stepena Celzijusa.

Na taj način mogu da ostanu sveže preko cele godine, a prema potrebama se dodatno obrađuju, peru, pakuju, uglavnom za tržište Rusije koja je jedna od retkih zemalja gde oznaka "Mejd in Serbia” predstavlja prednost za robu.

"Dva su krupna razloga. Jedan je što je zaokružen proizvodni cilklus, a drugi što omogućava da nastavi sa širenjem zasada jabuka i ovog proleća sadi novih osamnest hektara”, kaže vlasnik hladnjače Mišo Deurić.

"Ako hoćemo da budemo konkurenti, moramo da dobro čuvamo robu čim ima više od tri posto kvara jabuke, to je već gubitak koji utiče na kvalitet”, ističe šef departmana za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović.

Prisutni gosti, voćari, profesori, stručnjaci su izrazili nadu da će Pokrajina što pre izaći sa akcionim planom obnove voćarstva Fruške gore, ali i da manji voćari neće biti ostavljeni po strani u budućem planu razvoja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.