Vojske širom sveta ponovo ulažu u oružje sudnjeg dana

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 09:42

Vojske širom sveta ponovo ulažu u "oružje sudnjeg dana"

U poslednjih godinu dana ulaganje u vojsku na globalnom nivou je poraslo za 9 odsto do rekordnih 2.2 milijardi dolara godišnje.

Nova analiza predviđa još veći rast ulaganja u vojsku ove godine jer svet ulazi u "opasniji period", prenosi Sky News.

Prema objavljenom istraživanju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) Rusija troši preko 30 odsto svog budžeta na vojsku. Države NATO-a u zadnjoj deceniji povisile su ulaganje u vojsku za 30 odsto, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je verovatno reakcija na rusku invaziju na Krim 2014.

Donald Tramp uzrokovao je burne reakcije kad je pre dva dana prigovorio nekim članicama NATO-a da ne ispunjavaju minimalno ulaganje u vojsku koje predviđa NATO, a ono iznosi 2 odsto državnog budžeta. Tramp je rekao da podržava napade na članice Saveza koje ne ispunjavaju taj uslov.

U istraživanju IISS-a napisali su da SAD i Evropa povećavaju proizvodnju projektila i municije, s fokusom na artiljeriju i sisteme vazdušne odbrane, područja koja su se zanemarivala od hladnog rata. Kina i Rusija više su fokusirane na nove tehnologije, poput hiperzvučnih projektila koji putuju i više od pet puta brže od zvuka, što ih čini veoma teškim za presretanje.

"Ponovno se ulaže i u nuklearno oružje. Kina gradi nove silose za projektile, a SAD modernizuje bojeve glave i sisteme isporuke", napisali su iz IISS-a. IISS već 65 godina objavljuje izveštaj u kom prati stanje svake vojske na svetu.

Naglasili su da Kineska komunistička partija ima sve veću sposobnost projektovanja moći, zbog čega države Zapada i druge azijske zemlje povećavaju saradnju. Osim toga napomenuli su i rastući uticaj Irana koji Hute snabdeva projektilima i prodaje dronove Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rastu ulaganja u vojsku i oružje

Izvor: Capital.ba, 14.Feb.2024

VAŠINGTON – U posljednjih godinu dana ulaganje u vojsku na globalnom nivou je poraslo za devet odsto do rekordnih 2,2 milijardi dolara. FOTO: Pixabay Nova analiza predviđa još veći rast ulaganja u vojsku ove godine jer svijet ulazi u “opasniji period”, prenosi Sky News. Prema objavljenom istraživanju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.