Vojni budžet još nije razvojni

Izvor: B92, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojni budžet još nije razvojni"

Vojska Srbije (voanews.com)

Beograd -- Ovogodišnji budžet Ministarstva odbrane od 57,5 milijardi dinara i dalje nedovoljan za razvoj vojske, kaže Dragan Šutanovac.

Sa novcem iz budžeta, vojska i dalje samo "preživljava". Od 57, 2 milijarde dinara samo šest milijardi, uključujući i sredstva iz Nacionalno investicionog plana, biće uloženo u obnavljanje tehnike. To je više nego ranijih godina, ali budžet i dalje najviše opterećuju plate i penzije. 18,2 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlazi na penzionere, kojih u vojsci ima 55.000.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže za B92 da budžet nije razvojni, jer se najviše novca odvaja za plate i penzije.

"Naš budžet je daleko od razvojnog budžeta i onog koji bi zadovoljio, kada damo sva sredstva koja su unapred potrošena - plate i penzije, ostane deset odsto budžeta za razvoj. Ako želimo da dostignemo nivo vojski zapadnih zemalja, mi moramo više da investiramo", kaže Šutanovac.

Problem bi mogao da bude rešen tako što bi se, kao i zemljama u okruženju, penzije izdvojile u jedinstven fond na nivou države i izjednačile sa civilnim sektorom. Vojska ne treba da ima druge izvore finansiranja osim budžeta, smatraju analitičari.

"Ostaje problem nabavka ratne tehnike, borbenih aviona u narednoj dekadi i sistema veza jer to prevazilazi rast nacionalnog dohotka. To jedino može da se reši kroz dogovor i potpisivanje ugovora s akompanijama za kontraulsuge i isporuke srpskih kompanija", kaže vojni anaitičar Aleksandar Radić.

Prodaja imovine u javnosti se često pominjala kao jedan od načina da se poboljša položaj vojske. Procenjuje se da je vojna imovina vredna oko deset milijardi evra, samo u Beogradu njeno zemljište i objekti vredni su tri milijarde.

Šutanovac smatra da vojna imovina ne sme da se rasproda, već da za nju treba tražiti adekvatnu cenu.

"Od tih sredstava možemo da rešimo socijalne probleme vojske i penzionera, kao i da razvijamo vojne kapacitete. Vojska ne treba da bude samo stacionirana u Srbiji, nego i da nastupa u mirovnim operacijama. Treba da budemo budemo rame uz rame sa drugim vojskama, jer nam te zemlje mogu pomoći na Kosovu gde mi nismo prisutni", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je kazao i da u Skupštini još nije ratifikovana odluka o slanju medicinskih stručnjaka u Avganistan. Kao podatak, naveo je primer Hrvatske koja sledeće godine planira da pošalje 300 vojnika u mirovne operacije, dok Srbija u svetu nema nijednog stručnjaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.