Vojin Đorđević: Kako je Divac pretakao Voda-vodu

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojin Đorđević: Kako je Divac pretakao "Voda-vodu"

Zašto je priča o pretakanju vlasništva preduzeća "Voda voda" tako gorka? Saga o "Voda vodi" se nastavlja. Vojin Đorđević, u razgovoru za "Politiku", otkriva kako su 28. februara ove godine u jedan sat posle ponoći u prostorijama Ces Mekona potpisana tri vezana dokumenta, kojima se tehnički dolazilo do odnosa 70 prema 30 u korist Đorđevića. Vlade Divac se, ukazuje Đorđević, kao vlasnik 100 odsto "Voda-vode" upisao tako što je zanemario postojanje trećeg dokumenta.
– Prvo smo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na predlog ljudi iz Ces Mekona – među njima je tada bio i Mirko Cvetković, sadašnji ministar finansija, potpisali ugovor o prenosu udela sa "Si end Si grupe " na mene. Potom smo potpisali ugovor o prenosu kapitala sa mog imena na ime Vlada Divca. Treći dokument koji smo potpisali bila je Odluka o povećanju kapitala u kome se naš partnerski odnos uređivao procentualno (70:30). U njemu je pisalo da i ja i Vlade Divac moramo da izvršimo dokapitalizaciju da bi se postigla srazmera 70 prema 30 odsto. Dogovor je bio da se sva tri dokumenta zajedno odnesu u Agenciju za privredne registre. Vlade Divac se posle trećeg pokušaja, nasilno upisao kao vlasnik tako što je u potpunosti zanemario postojanje trećeg dokumenta – tvrdi Đorđević.

U svim klauzulama pomenutih dokumenata bilo je predviđeno da će se sačiniti izmena Osnivačkog akta, kaže naš sagovornik. Jer ona mora normalno da prati svaku promenu koja je izvršena u prenosu vlasništva.

"To je istovremeno bila garancija da me neće prevariti i da se bez tog papira ne može on upisati kao vlasnik. Jasno je u dokumentima navedeno da je potrebna izmena Osnivačkog akta starog preduzeća, a ne odluka o osnivanju nove firme", napominje Đorđević.

– Divcu je Agencija za privredne registre u oktobru prihvatila Odluku o osnivanju proizvodno-prometnog društva na poreskom identifikacionom broju i matičnom broju stare firme. Što je pravno nemoguće – uveren je Đorđević.

Kako kaže, iako je u Pismu o namerama, koje je potpisano u decembru prošle godine, jasno navedeno da će mu 30 odsto "Voda-vode" prodati za četiri miliona evra, u ugovoru o prenosu 100 odsto vlasništva pojavila se cifra od 2,8 miliona evra, jer je reč samo o prenosu kapitala. Zagonetku ovih cifara, Đorđević objašnjava sledećim rečima:

– "Si end si grupa" kao osnivač "Voda-vode" bila je upisana sa iznosom od 2.039 evra novčanog i 2,8 miliona evra nenovčanog kapitala. Prvo je taj kapital prenet na mene, a potom na Vlada Divca. Tim ugovorom se praktično reguliše imovinski odnos dva partnera. Posle 28. februara meni je bio onemogućen svaki uvid u poslovanje kompanije, jer se na poziciji generalnog direktora nalazio Zvonimir Nikezić, Divčev savetnik. Tačno je da mi je Divac dao oko 60 odsto novca, ali nikada nismo mogli da vidimo šta je plaćeno u moje ime i za moj račun i sa čijeg računa i koliko su moja preduzeća zadužena kreditima. Za to postoji osnovana sumnja, jer je moj finansijski savetnik, to video "na blic" kada mu je dozvoljen uvid u dokumentaciju. Međutim, onemogućeno mu je da ta dokumenta iznese iz zgrade – objasnio je Đorđević.

Prema njegovim navodima, prvi put je Vlade Divac pokušao da se registruje još u martu, ali ga je ovaj nadležni organ odbio. Već 30. aprila podnosi novu prijavu. Agencija odbijanje obrazlaže time što im je potrebna izmena osnivačkog akta preduzeća "Voda voda".

– Treći put u oktobru ove godine su ista dokumenta prihvatili s obrazloženjem da je u pitanju istovremenost prenosa udela, što Zakon o registraciji privrednih subjekata uopšte ne poznaje. Od Agencije su istovremeno tražili da se ja izbrišem kao zastupnik zato što prava na podnošenje žalbe kod Ministarstva kao drugostepenog organa ima samo onaj ko je podneo registracionu prijavu ili zastupnik – smatra Đorđević.

Da je Divac upisan kao vlasnik preduzeća "Voda voda", Đorđević je saznao tek kada su njegovi advokati u oktobru našili u Agenciju nekim drugim poslom. Podnosili su rešenje o smeni Zvonimira Nikezića sa mesta generalnog direktora.

– Od maja sa Divcem stalno pričam o razlazu. Na kraju se desilo da mi je preuzeo ono što sam ceo život stvarao – kaže Vojin Đorđević

-----------------------------------------------------------

Fantomska firma kupila dug

Nije ovo samo pokušaj da se preuzme preduzeće "Voda voda", kaže Đorđević i dodaje da je cilj "organizovane zavere" da se preuzme cela grupacija.

– U jeku pregovora sa Divcem, u decembru, razmatrao sam sa Hipo Alpe Adrija bankom da mi reprogramira dug od osam miliona evra koji je moja grupacija tada imala. Vlade Divac i Zvonimir Nikezić, u predvečerje potpisivanja finalnih ugovora, bukvalno me uslovljavaju da neće potpisati ugovor sa mnom o partnerstvu ukoliko ja reprogramiram dug sa Hipo bankom, nego da će to učiniti Zvonimir Nikezić u razgovoru sa Vladimirom Čupićem, predsednikom Izvršnog odbora – rekao je Đorđević.

Međutim, 15. januara, naš sagovornik je saznao da je banka celokupno potraživanje prodala za četiri miliona evra firmi A.S.A.P. koja je registrovana u Beogradu, Mutapova br. 30a, sa osnivačkim kapitalom od 500 evra, a čiji je direktor jedan stranac.

– Kasnije se ispostavilo da ta firma ne postoji na toj adresi, da lice koje se vodi kao direktor u SUP-u nije evidentirano ni sa dozvolom boravka ni prebivališta, da joj je oduzet PIB. U međuvremenu, fantomska firma, pre dvadesetak dana, podnosi predlog za izdavanje privremene mere kojom se tuže svi nosioci kredita (iz "Si end Si grupe") i traži zabrana raspolaganja imovinom, jer je na celokupnu imovinu grupacije grupe stavljena hipoteka prilikom zaduživanja – objasnio je Đorđević zbog čega sumnja da je na putu da izgubi celu grupaciju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.