Vodite računa o tome koliko novca zarađujete, a koliko trošite

Izvor: B92, 04.Jun.2019, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodite računa o tome koliko novca zarađujete, a koliko trošite

Beograd -- Šta je zajedničko za Island, Norvešku i Srbiju? Finansijska edukacija.

To je polje na kome ravnopravno rade i stvaraju zajedničku evropsku praksu.

Udruženje banaka Srbije je tim povodom organizovalo u Beogradu sastanak Projektne grupe za finansijsku edukaciju na kom su, uz njih, učestvovali predstavnici još 14 bankarskih organizacija iz Evrope.

"On je važno priznanje za aktivan angažman Udruženja banaka Srbije u radu te radne grupe, u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje smo, sa kolegama iz drugih udruženja banaka širom Evrope, uspeli da napravimo zajedno dva evropska projekta: Evropsku nedelju novca posvećenu finansijskoj edukaciji i projekat Evropskog kviza novca", kaže dr Slađana Sredojević, specijalni savetnik za međunarodnu saradnju, finansijska tržišta i obrazovanje i Rukovodilac centra za bankarsku obuku pri Udruženju banaka Srbije.

To znači da srpsko udruženje učestvuje u stvaranju novih projekata koji simbolišu zajedničku međunarodnu saradnju.

"Reč je o evropskim projektima, koji šalju poruku da je finansijski sektor spreman da radi čistu edukaciju, kako sadašnjih, tako i budućih korisnika finansijskih usluga".

Rejmond Frenken, direktor komunikacija Evropske bankarske federacije, čije je sedište u Briselu, istakao je da je finansijska edukacija veoma važna jer je i u interesu bankarskog sektora da ima klijente koji razumeju šta znači novac i šta on može da učini za njih, šta je ekonomija i kako ona funkioniše, šta je inflacija, kako da štede i zašto je štednja važna... "Ako vam se pokvari mašina, na primer, dobro je ako imate dodatni novac...”, kazao je.

Upravo takve situacije pokazuju zbog čega je važna finansijska pismenost.

"Ne plašite se da pričate o novcu. Kada poželite nešto da kupite, zapitajte se da li vam to stvarno treba ili to samo želite da imate. Kada biste svake nedelje ostavljali malu sumu novca sa strane, iznenadili biste se koliko biste skupili za dva meseca, a da to ne biste uopšte osetili”, kazao je ističući da o novcu treba uvek otvoreno govoriti.

On je istakao značaj ovih sastanaka zbog razmene iskustava i ideja između zemalja. Jedna od najvažnijih stvari je primena nacionalnih platformi o finansijskoj edukaciji, a dobar primer je Holandija koja je pre 10 godina napravila Nacionalnu platformu, koju radi Ministarstvo finansija s bankarskim i sektorom osiguranja.

"Ovde nije reč o marketingu, već o obrazovanju, zato bankari koji učestvuju ne govore iz koje su banke”, kazao je.

Hilde Elizabet Johansen, glavni savetnik u Finance Norway - norveškoj asocijaciji, rekla je da je finansijska edukacija životna veština koja je važna za sve.

"Nebitno u kojoj zemlji živite, važno je da imate znanje. Mi radimo s različitim platformama u različitim zemljama. Važno je da radimo zajedno i učimo jedni od drugih”, kazala je.

Način na koji se ponašamo s našim finansijama utiče na naš život.

"Morate voditi računa o tome koliki su vaši prihodi, a koliki su vam rashodi. Morate misliti o posledicama vašeg ponašanja i morate imati znanje o tome: bilo da ga prikupljate od roditelja, u školi, u banci ili na internetu... Ako imate višak novca, trebate da ga sačuvate”, posavetovala je građane Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.